19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 23.05.2022 07:45 | Son Güncelleme: 23.05.2022 08:56

Biden: ABD-Japonya ittifakı, Hint-Pasifik barış ve refahı için köşe taşı

İlk Asya turu çerçevesinde Japonya İmparatoru Naruhito ve Başbakanı Kişida Fumio ile görüşen ABD Başkanı Joe Biden, iki ülke arasındaki ittifakın, Hint-Pasifik barış ve refahı için köşe taşı olduğunu söyledi. Biden, Rusya'nın Ukrayna saldırıları karşısında Japonya'nın tutumundan dolayı teşekkür etti
Biden: ABD-Japonya ittifakı, Hint-Pasifik barış ve refahı için köşe taşı

Göreve geldiği Ocak 2021 sonrası ilk Asya turuna çıkan Joe Biden, Güney Kore'nin ardından dün geldiği Japonya'da temaslarını sürdürüyor. Biden, başkentteki İmparatorluk Sarayı'nda yerel saatle 10.00 sularında, Japonya İmparatoru Naruhito ile bir araya geldi. Kamu yayıncısı NHK, Naruhito'nun Biden ile görüşmesinin yarım saat sürdüğünü duyurdu. Görüşme sonrası ikili, basın mensuplarına fotoğraf verdi. Beyaz Saray açıklamasında, görüşmenin "Amerikan halkı adına selam iletilmesi ve Japonya-ABD ilişkilerinin gücünün vurgulanması" amacı taşıdığı kaydedildi.İmparatorluk İşleri Ajansına (Kunaicho) göre Aralık 2013'te, dönemin Veliaht Prensi Naruhito ile Obama yönetiminin Başkan Yardımcısı Biden görüşmüştü. Mayıs 2019'da tahta çıkan Naruhito, daha önce eski ABD Başkanı Donald Trump'ı ağırlamıştı.

Biden, başkentin Minato bölgesindeki Akasaka Sarayı Devlet Konukevi'nde Japonya Başbakanı Kişida Fumio tarafından karşılandı. Düzenlenecek Japonya-ABD zirvesinin basına açık bölümünde konuşan Biden, Japon Başbakan Kişida'yı iyi dost olarak niteledi.

ABD'nin müttefiki Japonya'nın savunmasına tam bağlı olduğunu kaydeden Biden, ABD-Japonya ittifakı Hint-Pasifik barış ve refahı için köşe taşıdır diye konuştu.  İki ülkenin bugün de gelecekte de zorlukları birlikte karşılayacağını kaydeden Biden, Rusya'nın Ukrayna saldırıları karşısında Japonya'nın tutumundan dolayı teşekkürlerini bildirdi.

Japon Başbakan da sembol olarak nitelediği ziyaretin, "ABD'nin Hint-Pasifik bölgesine ilgisini her şart altında güçlendireceğini gösterdiğini" söyledi. Tokyo'da tanıtacağı IPEF'in önemine değinen Biden, bunun bölgedeki diğer ülkelerle iş birliği ve Hint-Pasifik bölgesi halkına somut faydalar sağlayacağını belirtti.

 

Kaynak: AA