29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 11.07.2022 17:16 | Son Güncelleme: 11.07.2022 19:16

Biden Suudi Arabistan'a silah satışı yasağını kaldırabilir

Joe Biden'ın Suudi Arabistan gezisi ile ilgili tartışmalar alevlendi. Bu kez de ABD Başkanı Biden'ın, Suudi Arabistan'a uygulanan saldırı amaçlı silah satışı yasağını kaldırabileceği tartışılıyor.
Biden Suudi Arabistan'a silah satışı yasağını kaldırabilir

Enerji kriziyle karşı karşıya kalan ABD Başkanı Joe Biden’ın Suudi Arabistan gezisinde veliaht prens Muhammed bin Selman ile görüşmesinin ‘U’ dönüşü olarak değerlendirilmesinin ardından bu kez de  ABD yönetiminin, Suudi Arabistan'a uygulanan "saldırı amaçlı silah" satışı yasağını kaldırmayı amaçladığı tartışılıyor.

"Müzakereler resmi değil"

Reuters'a bilgi veren 4 kaynağa göre üç üst düzey Suudi yetkili ABD'li muhataplarına, Körfez'deki en büyük müttefikine yönelik sadece savunma silahları satma politikasından vazgeçmesi için baskı yaptığını dile getirirken iki kaynak ise ABD içindeki müzakerelerin henüz resmi olmadığını ve yakın zamanda karar alınamayacağını dile getirdi.

Reuters'a konuşan kaynaklara göre ABD'nin bu kararı, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki savaşı bitirme yönünde bir ilerleme kaydedip etmeyeceğine bağlı.

"Selman ile görüşmeyeceğim"

Bu hafta Suudi Arabistan'ı ziyaret etmeye hazırlanan Başkan Biden, ziyaretine ilişkin bir soruya “Muhammed bin Selman ile görüşmeyeceğim, oraya uluslararası bir toplantı için gidiyorum” yanıtını verdi.

 Öte yandan Biden, gezi öncesi körfezden petrol arzını artırmak ve İran'a karşı Arap ülkelerinin İsrail'le daha yakın güvenlik işbirliği geliştirmesini sağlamak istediği bir ortamda Riyad'la gergin durumdaki ilişkileri yeniden yumuşatmak istediğinin sinyallerini verdi.

Muhalefete kesin gözüyle bakılıyor

 Biden’ın silah satışına uygulanan kısıtlamaları kaldırmaya yönelik olası bir kararın Biden'ın partilileri ve  Kongre'de tepkiyle karşılanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria’yı da kapsayacak ve 13-16 Temmuz’da gerçekleşecek gezi sırasında ise Biden’ın konuyla alakalı bir açıklama yapması beklenmiyor.