27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.05.2024 19:09 | Son Güncelleme: 15.05.2024 19:52

Biden ve Trump birbirine meydan okudu: İkili televizyonda kozlarını paylaşacak

Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump, CNN'in 27 Haziran'daki yayın davetini kabul etti. 2024 kampanyasının son aylarının gidişatını belirleyecek olan bu tarihi karşılaşma, erken bir tarihte gerçekleşecek
Biden ve Trump birbirine meydan okudu: İkili televizyonda kozlarını paylaşacak

CNN, etkinliği Salı günü duyurdu ve etkinliğin kilit önemdeki Georgia eyaletinde merkez binasında gerçekleştirileceğini söyledi. Atlanta'daki münazaraya izleyici katılmayacağı, moderatörlerin ise daha sonraki bir tarihte açıklanacağı belirtildi.

Duyuru, Biden'ın Kasım ayındaki seçimler öncesinde yapılacak bir münazarada eski Başkan Trump'ın karşısına çıkma şartlarını ortaya koymasından kısa bir süre sonra geldi.

Biden geleneği bozdu

Biden geleneği bozarak Haziran ve Eylül aylarında iki televizyon tartışması önerdi. Rakibi Trump da bu teklifi bekletmeden kabul etti ve her ay bu yayınlara katılmayı önerdi.

Trump kampanyasından yapılan açıklamada "Amerikan halkının adayların kendilerinden daha fazla şey duyması için ikiden fazla fırsat olması gerektiğine inanıyoruz" denildi.

Sus payı göndermesi

Başkan Biden, Trump'ın New York'taki sus payı davasındaki mahkeme takvimine üstü kapalı bir gönderme yaparak Trump'ın yasal sorunlarına da değinerek, “Hadi tarihleri seçelim Donald. Çarşamba günleri boş olduğunu duydum” ifadelerini kullandı.

Biden'ın iki münazara önerisi birçok yerleşik geleneği yok sayıyor. Bu karar, 1988'den bu yana zamanlamaları belirleyen ve sonbaharda yapılacak üç münazara için tarih ve yer belirleyen başkanlık münazara komisyonunu yetkili merci olmaktan çıkarıyor.

ABD medyasına göre, Biden'ın ekibi televizyonda yayınlanacak iki tartışmanın canlı izleyici olmadan yapılmasını istiyor, ki bu da gelenekten bir başka kopuş olarak yorumlanıyor.

Adaylar, üzerinde anlaşmaya varılmış bir moderatörün sorularını sırayla yanıtlayacak ve konuşmayan adayın mikrofonu devre dışı bırakılacak.

Biden ayrıca CNN dışında ABC'nin Eylül ayındaki davetini de kabul ettiğini duyurdu ve şu sözleri kaydetti:

"Ayrıca 10 Eylül Salı günü ABC tarafından düzenlenecek bir yayına davet edildim ve bu daveti kabul ettim. Trump kendi ulaşımını ayarlayacağını söylüyor. Ben de uçağımı getireceğim. Onu bir dört yıl daha tutmayı planlıyorum"

Üçüncü bir aday katılabilir mi?

Üçüncü bir adayın katılmaya hak kazanıp kazanmayacağı belli değil. CNN, katılımcıların "270 seçim oyu barajına ulaşmak için yeterli sayıda eyalet oy pusulasında yer alması ve dört ayrı tanınmış ankette en az yüzde 15 destek alması gerektiğini belirtti.

Robert F Kennedy Jr henüz bu niteliklere sahip değil, bu nedenle katılımı pek olası değil, ancak 1996'daki Ross Perot'tan bu yana herhangi bir üçüncü parti adayından daha iyi performans gösteriyor.

Neden daha erken bir tarih seçildi?

Biden'ın önerisi, münazaraları başkanlık kampanyası takviminde daha erken bir tarihe taşıyarak, münazaraların Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin sonucu üzerindeki etkisini de azaltabilir ve her iki adaya da kötü bir performanstan sonra toparlanmaları için daha fazla zaman tanıyabilir.

Aralarında Trump, Barack Obama, George HW Bush ve Ronald Regan'ın da bulunduğu geçmişteki bazı görevdeki başkanlar ilk genel seçim tartışmalarında düşük performans sergiledikten sonra sonraki toplantılarda yeniden toparlanmayı bildiler.

Eylül ayındaki münazara kritik

Haziran ayındaki bir tartışma hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat ulusal kongrelerinden önce gerçekleşirken, Eylül ayındaki tartışma seçim gününden en az bir ay önce olacak. Anketler birçok Amerikalının sonbahara kadar ABD başkanlık kampanyası haberlerine dikkat etmeye başlamadığını gösteriyor.