08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.11.2022 09:32 | Son Güncelleme: 18.11.2022 15:15

Biden yönetimi: Kaşıkçı davasında Veliaht Prens Selman'a dokunulmazlık verilmeli

ABD'de Biden yönetimi öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı davasında, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a dokunulmazlık verilmesini istedi. Söz konusu kararın alınması davanın düşmesi ve Suudi Arabistan'ın uluslararası dışlanma dönemini sona erdirmesi anlamına geliyor
Biden yönetimi: Kaşıkçı davasında Veliaht Prens Selman'a dokunulmazlık verilmeli

Joe Biden yönetimi öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili davada Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a dokunulmazlık verilmesi için hareke geçti. Biden yönetimi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ın Başbakanlık görevinin başına geçtiğini, bu sebeple artık dokunulmazlığı olması gerektiğini, bahsi geçen davada yargılanamayacağını savundu.

Cinayet sırasında başbakan yardımcısı ve savunma bakanı olarak kabinede yer alan Veliaht Prens Muhammed Bin Salman, eylül ayında babası Kral Salman bin Abdülaziz tarafından ülkenin başbakan olarak atandı

Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice, Biden yönetiminin kararının ardından sosyal medya hesabından, "Cemal bugün yine öldü. ABD'de adalet para önce geldi" dedi.

"Dava sonlandırılacaktır"

The Guardian gazetesi, bu kararın Selman'ı cinayetle ilgili olarak sorumlu tutma konusunda son girişime de kapıyı kapattığı belirtildi. İngiliz gazetesine konuşan hukuk uzmanları, başvuru sonucunda Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz'in Selman ve yakın çevresine açtığı davanın hakim John Bates tarafından sonlandırılacağını söyledi.

Biden'a eleştiri

Davacılardan biri olan demokrasi yanlısı grubun yöneticisi Sarah Leah Whitson başvuruya tepki göstererek, "Başkan Biden, Muhammed bin Selman'ın sorumlu tutulması için her şeyi yapacağını söylemişken şimdi tek başına sorumlu tutulmaktan kaçmasını sağlamış oldu. Bu ironinin ötesinde bir şey. Trump yönetimi bile böyle bir şey yapmadı" dedi.

Biden Trump'tan daha sert bir tavır takındı

Dönemin Başkanı Donald Trump cinayetin ardından prense desteğini ifade ederken, Joe Biden daha sert bir tavır takınarak 2020 başkanlık kampanyası sırasında Suudi Arabistan'a parya muamelesi yapma sözü verdi. Göreve geleli henüz bir ay bile olmamışken, prensin cinayetteki rolüne ilişkin uzun süredir ertelenen istihbarat raporunu yayınladı ve prensin kendisini cezalandırmadan bir dizi Suudi güvenlik yetkilisine yaptırım uyguladı.

Washington Post'taki köşe yazılarında Prens Muhammed'in politikalarını eleştiren Kaşıkçı, 2018 yılında Suudi Arabistan'ın İstanbul konsolosluğu'na girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamamış ve daha sonra öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.

Biden görevdeki ilk yılında Veliaht Prens ile konuşmayı reddetti. Ancak petrol fiyatlarının tavan yaptığı Temmuz ayında Suudi Arabistan'a giden Biden Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya geldi. ABD Başkanı 3 saatlik görüşmede gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini gündeme getirdiğini ve bu cinayette Prens'in şahsi sorumluluğu olduğuna inandığını ifade ettiğini söyledi.

CIA ve birçok farklı kuruluş tarafından hazırlanan raporlar Kaşıkçının öldürülme emrinin Selman tarafından verildiğini savunuyor.

Petrol üretiminin artırılması konusunda fazla gelişme kaydedilmediğini kabul eden Biden, "ABD için tedarikin artırılması konusunda elimden geleni yapıyorum ve bunun olacağını umuyorum. Suudiler bu aciliyeti görüyor ve bugünkü tartışmaya dayanarak önümüzdeki haftalarda yeni adımlar atılmasını bekliyorum" dedi. 2018'den bu yana ABD ve Avrupa'dan uzak durduran ve uluslararası toplantılara katılmayan Veliaht Prens Selman ise uluslararası itibarını istikrarlı bir şekilde yeniden kazandı.