01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.02.2023 13:30 | Son Güncelleme: 20.02.2023 17:21

Biden, Zelenskiy ile görüştü: Özgürlük için savaşmaya değer

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümünün hemen öncesinde Kiev’i ziyaret ederek Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Biden Kiev'de yaptığı konuşmada "Ne kadar sürerse sürsün, Rusya'ya karşı özgürlük uğruna savaşmaya değer" ifadelerini kullandı
Biden, Zelenskiy ile  görüştü: Özgürlük için savaşmaya değer

Rusya- Ukrayna savaşının 24 Şubat'taki yıl dönümü öncesinde ABD Başkanı Joe Biden, sürpriz bir şekilde Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitti ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Ukrayna medyasına göre, Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Aziz Michael Kilisesi'nde bir araya geldi. Biden ve Zelenskiy, kiliseden birlikte çıkarken şehirde aynı anda sirenler çaldı.

Zelenskiy, sosyal medya hesabından Biden'ın ziyaretine ilişkin yaptığı fotoğraflı paylaşımda, "Biden, Kiev'e hoş geldiniz. Sizin ziyaretiniz bütün Ukraynalılar için çok önemli destek göstergesidir" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Biden, Kiev'de yaptığı konuşmada Ukrayna'ya mesaj vererek, "Ne kadar sürerse sürsün, Rusya'ya karşı özgürlük kazanmak uğruna savaşmaya değer. Bu hafta (Ukrayna hükümetine) vatandaşların temel hizmetlerini sağlamaya yardımcı olmak için hemen kullanabileceği milyarlarca (dolar) bütçe desteği vereceğiz" dedi.

"Zaferle sonuçlanacak kısa bir savaşa hazırlanıyoruz"

Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden ile çok verimli ve önemli görüşmeler yaptıklarını belirterek, bunun sonuçlarının savaş alanını etkileyeceğini kaydetti.​​​​​​​ Ukrayna’yı zor bir dönem beklediğini belirten Zelenskiy, ülkesinin ABD ve diğer müttefik ülkelerin desteğiyle tarihi başarıyı elde edeceğini dile getirdi. Başkan Zelenskiy, “Bugünkü görüşmeler çok verimli, çok önemli ve çok belirleyiciydi, sonuçları kesinlikle savaş alanını etkileyecektir" dedi. 

ABD’nin Ukrayna’ya M1 Abrams tankları sağlama kararının tank koalisyonunun temelini attığını kaydeden Zelenskiy, “Hava savunması konusundaki ilerleme, tarihsel olarak önemlidir ve bu Patriotlar şehirlerimizin koruması için önemli. Bu, gerçekten temel bir destek” dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın kendilerine yönelik yeni bir saldırıya yapacağına ilişkin haberler için de "Zaferle sonuçlanacak kısa bir savaşa hazırlanıyoruz" ifadesini kullandı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin muhtemel Kiev ziyareti öncesinde Zelenskiy, İtalyan basınının önde gelen gazeteleri Corriere della Sera, La Repubblica, Il Sole 24 Ore'ye röportaj verdi. Zelenskiy, Ruslar büyük bir saldırı hazırlıyor. Nasıl hareket edeceksiniz? sorusuna "Bu hafta Rusya'nın intikam saldırısıyla uğraşmak zorunda kalabiliriz. Gerçekten de bir saldırının olabileceği konuşuluyor. Gerginlik var ancak Ukrayna'nın bazı bölgeleri 2014'ten beri bu şekilde yaşıyor. Ruslar, bir yıl öncesi kadar güçlü durumda değiller. Biz daha güçlüyüz. Ayrıca askerlerimizle aynı motivasyona sahip değiller. Ülkemiz için savaşıyoruz. Eğer kaybedersek her şeyimiz; toprağımız, evimiz ve ailelerimiz gider. Zaferle sonuçlanacak kısa bir savaşa hazırlanıyoruz." cevabını verdi.

"Çin, Rusya ile ittifak yaparsa bir dünya savaşı çıkacaktır"

Alman Welt gazetesinin İtalyan La Repubblica gazetesine dayandırdığı habere göre, Zelenskiy, "Eğer Çin, Rusya ile ittifak yaparsa bir dünya savaşı çıkacaktır ve Çin'in bunun farkında olduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı. Zelenskiy, Çin meselesinin son derece karmaşık olduğunu vurgulayarak, "Bizim için Çin'in bu savaşta Rusya Federasyonu'nu desteklememesi önemli. Aslında bizim tarafımızda olmasını isterim. Ancak şu anda bunun mümkün olduğunu sanmıyorum. Ancak burada olup bitenleri pragmatik bir şekilde değerlendirdiğimizde Çin için bir fırsat olarak görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA