15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.09.2023 18:02 | Son Güncelleme: 19.09.2023 19:32

Biden'dan BM'de Rusya'ya karşı birlik çağrısı

ABD Başkanı Biden, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, üye ülkelere Rusya'ya karşı birlik olma çağrısında bulundu. Biden, ABD ve müttefiklerinin Ukrayna halkının yanında olmaya devam edeceğini vurguladı
Biden'dan BM'de Rusya'ya karşı birlik çağrısı

ABD Başkanı Joe Biden, 78. BM Genel Kurulu’na hitap etti. Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya yönelik sert eleştiriler getiren Biden, Rusya'nın dünyanın yorgun düşeceğine ve Ukrayna’ya gaddarca davranmanın sonuçsuz kalacağına inandığını savunarak ‘’Size soruyorum: BM Sözleşmesi’nin temel prensiplerini terk edersek üye herhangi bir devlet kendini güvende hisseder mi? Ukrayna'nın bölünmesine izin verirsek herhangi bir ulusun bağımsızlığı güvende olur mu? Hayır’’ şeklinde konuştu. 

Başkan Biden, BM üyesi ülkeleri Rusya'ya karşı birlik olmaya çağırırken şunları söyledi: ''İşte bu yüzden ABD, dünya genelindeki tüm müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte cesur Ukrayna halkının yanında olmaya devam edecek, çünkü onlar kendi egemenliklerini, toprak bütünlüklerini ve özgürlüklerini savunuyor.''

BM reformuna Biden'dan destek

Konuşmasında uluslararası kurumların önemine işaret eden Biden, diğer yandan güncel zorluklarla başa çıkabilmek için bu kurumların güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Biden, geçen yıl BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada ABD'nin, BMGK'nin daimi ve daimi olmayan üye sayısının artırılarak genişletilmesini destekleyeceğini duyurduğunu hatırlattı. Bu kapsamda ülkesinin BMGK'nin reformu için ciddi istişareler yürüttüğünü aktaran Biden, reform için üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini söyledi.

Biden, "Çoğu zaman ilerlemeyi ve Konsey'de fikir birliğine varılmasını engelleyen tıkanıklığı aşabilmemiz gerekiyor. Masada daha fazla sese, daha fazla bakış açısına ihtiyacımız var. BM barışı korumaya, çatışmayı önlemeye ve insanların acılarını hafifletmeye devam etmelidir" diye konuştu.