16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.07.2024 23:10 | Son Güncelleme: 21.07.2024 23:22

Biden'ın çekilme kararını ardından sosyal medyada 'Joever' patlaması

ABD Başkanı Joe Biden’ın başkanlık yarışından çekileceğini açıklaması internette büyük yankı uyandırdı. Birçok kişi ‘Joever’ etiketiyle Başkan’ın çekilme kararını paylaştı. Peki Joever’ın anlamı ne ve nasıl ortaya çıktı? Forbes cevapladı
Biden'ın çekilme kararını ardından sosyal medyada 'Joever' patlaması

Hiçbir ABD'li politikacı, tuhaf sözleriyle internetin söz dağarcığını kalıcı olarak değiştiren eski başkan Donald Trump kadar çok sayıda mem'e ilham vermeyi başaramadı. Ancak Joe Biden hatırı sayılır sayıda mem yaratmayı başardı. Biden’ın çekilme kararı sonrası internette ‘Joever’ etiketli paylaşımlarda patlama yaşandı. Ancak Başkan’ın adına ithafen biraz daha farklı olarak, yani Joe-over şeklinde viral oldu.

Joever, tam bir fiziksel ve zihinsel yenilgiyi, katıksız umutsuzluğu işaret eden bir mem. “Bitti” cümlesinin İngilizcesi olan “It’s just over”dan türetilen “Joever” başlangıçta seçim başarısızlıkları ve siyasi PR gafları bağlamında kullanılmış olsa da, ifade orijinal bağlamının çok ötesine yayıldı.

Ne zaman ortaya çıktı?

2020'de, ilericilerin seçim umutlarıyla alay eden anonim bir sosyal medya kullanıcısı, Joe Biden'ın kaybedeceğine dair bir “tahmin” yayınladı ve ilk ‘It's Joever’ı, üzgün görünümlü bir Biden fotoğrafıyla birlikte paylaştı. İnternet bu mem’i sevdi ve bu ifadeyi Joe Biden'ın kederli görünen fotoğraflarıyla birlikte yayınladı, ta ki ifade başkanın çok ötesine geçip hemen hemen her şeyin başarısızlığının sembolü haline gelene kadar.

Başkan Biden artık görevde olmasa bile internetin ‘Joever’ı gerçekten terk edip etmeyeceği henüz belli değil, çünkü bu ifade şaşırtıcı bir şekilde çok yönlü olduğunu kanıtladı.