29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 05.03.2023 20:35 | Son Güncelleme: 05.03.2023 21:21

Bilim insanları Büyük Giza Piramidi'ndeki gizli koridoru ortaya çıkardı

Mısırlı eski eser yetkilileri yaptıkları açıklamada 4 bin 500 yıllık Büyük Giza Piramidi'nin ana girişinin yakınında dokuz metre uzunluğunda gizli bir koridor keşfedildiğini ve bunun başka bulgulara yol açabileceğini söyledi
Bilim insanları Büyük Giza Piramidi'ndeki gizli koridoru ortaya çıkardı

Antik dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan Büyük Giza Piramidi'nde 2015 yılından bu yana yapının içine bakmak için kızılötesi termografi, 3D simülasyonlar ve kozmik ışın görüntüleme gibi teknolojiler kullanılıyor. Perşembe günü Nature dergisinde yayınlanan bir makalede, keşfin piramidin inşası ve koridorun önünde yer alan kireçtaşından yapılmış üçgen bir yapının amacı hakkındaki bilgilere katkıda bulunabileceği belirtildi.

Endoskop kamera kullanıldı

Büyük Piramit, Firavun Khufu ya da Keops döneminde MÖ 2560 civarında 146 metre yüksekliğinde bir anıt mezar olarak inşa edildi. Beyaz kireçtaşı kaplamasının büyük bir kısmının kaldırılmasıyla şu anda 139 metrede duruyor.

Keşifte 6 mm. genişliğindeki endoskop bir kamera kullanıldı. Öncesinde radar ve ultrasonla başka testler de yapıldı. Elde edilen kamera görüntüleri Perşembe günü piramidin yanında düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Görüntülere göre koridor, kabaca yontulmuş taş bloklardan yapılmış duvarlar ve kubbeli taş tavana sahipti.

Mısır Antik Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu Başkanı Mustafa Veziri, koridorun altında ya da sonunda ne olduğunu bulmak için tarama çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. 146 metre yüksekliğinde Büyük Piramit, dördüncü hanedan döneminde MÖ 2609'dan MÖ 2584'e kadar hüküm süren firavun Khufu ya da Keops tarafından Gize platosunun üzerine inşa edildi.

Piramidin nasıl inşa edildiği hâlâ sır

Dünyanın en büyük ve en eski yapılarından biri olmasına karşın, piramidin nasıl inşa edildiğine dair hala ortak bir fikir bulunmuyor. Mısırlı arkeolog Zahi Hawass, koridorun "büyük bir keşfi" temsil ettiğini söyledi ve Keops'un mezar odasının piramidin içinde hala var olup olmadığını anlamak için de önemli olduğunu vurguladı.