AB iklim değişikliği servisi Copernicus, günlük ortalama deniz yüzeyi sıcaklığının 2016'dan bu yana ilk kez 20,96 santigrat dereceye ulaşarak rekor kırdığını açıkladı. Bilim insanları, okyanuslardaki bu sıcaklık değişimini, insanlar için ölümcül sonuçlar oluşturabilecek bir tehlike olarak nitelendiriyor.
Bilim insanları rekorun zamansızlığı nedeniyle endişeli
BBC'de yer alan habere göre okyanusların en sıcak olduğu ayın ağustos veya eylül değil, mart olması gerektiğini söyleyen Copernicus İklim Değişikliği Servisi iklim bilimcisi Dr. Samantha Burgess, "Rekorun ağustosta kırılmış olması, okyanusların önümüzdeki Mart ayına kadar ne kadar ısınabileceği konusunda beni endişelendiriyor" ifadelerini kullandı.
29 Mart 2016 tarihinde gerçekleşen bir önceki rekor sıcaklık 20.95 derece ölçülmüştü
"Fosil yakıtlar ne kadar çok kullanılırsa, okyanuslar o kadar fazla ısınacak" diyen Burgess'e göre fosil yakıt kullanımındaki yaygınlık, deniz ısısını dengeleme ve eski haline getirme sürecinin uzun süreceği anlamına geliyor.
Bilim insanları, denizlerin sera gazı emisyonlarından kaynaklanan ısınmanın çoğunu emdikleri için daha sıcak hale geldiğini söylüyorlar.
İklim değişikliğinin İskoç deniz kıyılarındaki etkileri izleyen İskoç Deniz Bilimleri Derneği üyesi deniz ekolojisti Prof. Mike Burrows, Ağustos 2022 ile Nisan 2023 arasında Birleşik Krallık'ta 247 gün süren bir deniz sıcak dalgası yaşadıklarını söyleyerek, "Bu değişimin bu kadar hızlı gerçekleştiğini görmek çok üzücü" dedi.
Daha da üzerine çıkması bekleniyor
Yeni ortalama sıcaklık rekoru, El Nino'nun etkisini ve gücün en çok hissettirdiği 2016 yılında kırılan rekoru geride bırakırken, bilim insanları, okyanus sıcaklıklarının önümüzdeki aylarda ortalamanın daha da üzerine çıkması bekliyor.
Küresel ısınmada tampon görevi görüyor
Gezegenin yüzde 71'ini kaplayan ve dünyanın suyunun yüzde 97'sini tutan okyanuslar, gezegendeki oksijenin en az yüzde 50'sini üretiyor. Okyanuslar, insan faaliyetleri nedeniyle ortaya çıkan karbon emisyonlarının yüzde 30'unu absorbe edebilirken, küresel ısınmaya karşı tampon görevi görüyor. Dünyada 2030'a kadar 40 milyon insanın küresel ekonomi için kritik olan okyanus temelli sektörlerde istihdam edileceği öngörülüyor.