19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 03.02.2023 21:56 | Son Güncelleme: 03.02.2023 22:07

Bill Gates'ten Elon Musk'a tavsiye: Mars'a gitme hayat kurtar

Bill Gates, Elon Musk'ın Mars'a yaptığı yatırımların parayı kullanmak için iyi bir yol olmadığını söyledi. Musk'ın bir hayırsever olmadığını belirten Gates, kızamık aşısına yatırım yapmasının daha iyi olacağını belirtti
Bill Gates'ten Elon Musk'a tavsiye: Mars'a gitme hayat kurtar

Bill Gates, Elon Musk’ın Mars’a gitme hırsını eleştirdi ve parasını kızamık aşılarına yatırım yaparak hayat kurtarmak için kullanmasının daha iyi olacağını söyledi. 67 yaşındaki Gates, BBC’ye verdiği röportajda Musk’ın Tesla aracılığıyla dünyada olumlu bir etki yaratmasına rağmen onu Warren Buffet, Jeff Bezos gibi gerçek bir hayırsever olarak görmediğini belirtti.

"Bin dolar başına bir hayat kuratarabilirsiniz"

Microsoft'un kurucu ortağı, hayırseverliğiyle ünlü ve 2000 yılında sağlık hizmetlerini iyileştirme ve dünya çapında yoksulluğu azaltma misyonuyla Bill ve Melinda Gates Vakfı'nı kurdu. BBC muhabiri Amol Rajan, Mars'a gitmenin iyi bir yatırım olup olmadığını sorması üzerine Gates, “Bence hayır” yanıtını verdi. 

Gates, “Aslında Mars'a gitmek oldukça pahalı. Kızamık aşısı satın alabilir ve bin dolar başına bir hayat kurtarabilirsiniz” dedi ve uzaya seyahat etmenin hayat kurtarmanın uygun maliyetli bir yolu olmadığını ekledi. 

Gates, uzun süredir aşılara yatırım yapılmasının savundu ve birkaç kez pandemilerin ve ölümcül hastalıkların insanlığın geleceği için büyük bir tehdit oluşturduğu söylediği açıklamalarıyla gündeme geldi. 2015'te bir TED konuşması sırasında Covid-19 gibi bir virüsün yakında olabileceği konusunda bir uyarıda bulundu.

"Bir gün hayırseverler arasına katılacak"

Musk ise insanların gezegenler arası seyahat edebilmesinin medeniyetin geleceği için önemli olduğunu savundu. 2002 yılında uzay aracı inşa etme ve Mars'a insanlı uçuşlar gönderme misyonuyla SpaceX'i kurdu. Gates, Musk'ın bir gün hayırseverlik devleri ligine girebileceğini ancak zamanının şimdi olmadığını öne sürerek onun zekasını ve hırsını övdü. Gates, Musk hakkında "Bir gün, yaratıcılığını kullanarak hayırseverler arasına katılacağını düşünüyorum. Açıkçası Tesla gibi şeyler, bir tür hayırseverlik olmasa bile olumlu bir etkiye sahip” dedi. 

SpaceX halihazırda uzay yolcularını yörüngeye çıkarıyor ve geleneksel roketlerin aksine, roketleri kalkıştan sonra tekrar inebilecek şekilde tasarlayarak çalıştırma maliyetini düşürdü. Musk, önümüzdeki on yıl içinde Mars'a gitmeyi taahhüt etti. Musk, Kızıl Gezegene tek yönlü bir biletin ilk nesil kolonistlere 100 bin dolara mal olacağını tahmin ediyor ve bunu çoğu insan için nispeten uygun fiyatlı olarak tanımlıyor.

"İnsanlar perdenin arkasındaki öcüyü arıyor"

BBC röportajı sırasında Gates, nasıl Covid-19 komplo teorilerinin hedefi haline gelmesi hakkında da konuştu. Gates’in bulaşıcı hastalıklar üzerine çalışması, onu bir şekilde Covid’in arkasında olduğuna dair komplo teorilerine de maruz bıraktı. Gates, “Pandemi sırasında, buna kasıtlı olarak benim sebep olduğum veya insanları takip ettiğime dair on milyonlarca söylenti vardı. Aşılarla ilgilendiğim doğru ama hayat kurtarmak için aşılarla ilgileniyorum. Sanırım insanlar perdenin arkasındaki  öcüyü arıyor” diye konuştu.