06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.12.2023 16:23 | Son Güncelleme: 28.12.2023 16:29

Binance kurucusunun Changpeng Zhao'nun serveti 2023'te 25 milyar dolar attı

Binance'in gelecek yıl hapis cezası alması beklenen eski CEO'su Changpeng Zhao, bu yıl Bitcoin'in yeniden toparlanmasının ardından servetini 25 milyar dolar ekledi
Binance kurucusunun Changpeng Zhao'nun serveti 2023'te 25 milyar dolar attı

Geçen ay ABD'de hakkındaki suçlamaları kabul ettiği için gelecek yıl hapse girme ihtimali olsa da Binance'in eski CEO'su Changpeng Zhao için 2023 iyi geçti. Bloomberg'e göre tahmini serveti bu yıl neredeyse 25 milyar dolar arttı. 

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Bitcoin'in 2022'deki piyasa çöküşünün ardından yüzde 160'tan fazla toparlandığı bir yılın sonuna doğru Zhao, 2023'te tahmini net servetlerinin arttığını gören kripto girişimcileri listesinin başında yer alıyor. Coinbase Global Inc. CEO'su Brian Armstrong ve ikiz kardeşler Cameron ve Tyler Winklevoss'un da servetlerine milyarlarca dolar eklendi.

"Milyarder olmaları şans değil"

Duke Üniversitesi'nde finans profesörü olan ve dijital varlık piyasalarını inceleyen Campbell Harvey, "Kriptoya yatırım yapmak korkaklara göre değil; olağanüstü iniş çıkışlara hazırlıklı olmanız gerekiyor. Bu yatırımcıların milyarder olmalarının bir nedeni var ve bu şans değil. Düşen piyasalarda varlıklarını elden çıkarma eğiliminde değiller. Bu alanın sunduğu uzun vadeli fırsatlara inanıyorlar" ifadelerini kullandı. 

Binance'in cezasından beş kat fazla

Zhao'nun servetindeki artış, Binance'in ABD makamlarına ödemeyi kabul ettiği 4,3 milyar dolarlık cezanın beş katından daha fazla. Şu anda 37 milyar dolardan fazla olduğu tahmin edilen serveti, kurucusu olduğu dünyanın en büyük kripto borsası Binance'deki hisselerinden kaynaklanıyor. Binance bu yıl bir miktar pazar payı kaybetmiş olsa da borsa kripto piyasalarındaki toparlanmaya eşlik eden işlem hacimlerindeki artışlardan faydalandı. 

Kasım ayında kendisi ve Binance, ABD ile yapılan ve kripto borsasının faaliyetlerine devam etmesine olanak tanıyan kapsamlı bir anlaşma kapsamında kara para aklama kurallarını ihlal etme ve ABD yaptırımlarını ihlal etme suçlarını kabul etti. Zhao ayrıca, CEO'luktan istifa etmesini gerektiren, ancak borsadaki mülkiyet hissesini korumasına izin veren anlaşma kapsamında kişisel olarak 50 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.

Hapis cezası henüz belli değil

Zhao 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya olsa da, kendisini diğer önde gelen kripto suçlularının karşılaştığı ağır cezalardan kurtulmalarını sağlayan bir savunma anlaşması kapsamında 18 aydan fazla ceza almaması bekleniyor. Adalet Bakanlığı henüz ne kadar hapis cezası isteyeceğini açıklamadı. Kasım ayı sonlarında Seattle'daki bir federal yargıç, Zhao'nun şimdilik Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki evine dönemeyeceğine karar verdi. Zhao'nun cezasının 23 Şubat'ta açıklanması planlanıyor.