02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.06.2023 12:20 | Son Güncelleme: 11.06.2023 14:21

BioNTech, Covid-19 aşısı nedeniyle Almanya'da yüzlerce tazminat talebiyle karşı karşıya

Financial Times'ın haberine göre Almanya'da iki hukuk firması, müvekkillerinde Covid-19 aşısının neden olduğu iddia edilen yan etkiler nedeniyle BioNTech'e dava açtı. Yüzlerce insanın tazminat talep ettiği davada ilk duruşma yarın gerçekleşecek. İlaç devi, iddiaların bir dayanağı olmadığını açıkladı
BioNTech, Covid-19 aşısı nedeniyle Almanya'da yüzlerce tazminat talebiyle karşı karşıya

BioNTech, müvekkillerinin şirketin corona virüs aşısından kalıcı sağlık zararları gördüğünü iddia eden iki hukuk firması tarafından Almanya'da açılan tazminat davalarıyla karşı karşıya. Financial Times'ın haberine göre Mainz merkezli ilaç üreticisi Pazartesi günü, orta yaşlı bir sağlık çalışanı adına açılan bir davada iddialarla ilgili olarak yapılacak ilk duruşmaya çıkacak. Söz konusu kişi, aşıyı olduktan sonra ortaya çıktığını söylediği kalp ritim bozukluğu ve beyin sisi gibi semptomlar için 150 bin euro tazminat talep ediyor. 

Hamburg'daki bir bölge mahkemesinde görülecek dava, iki hukuk firması tarafından 1 milyon euro'ya kadar tazminat talebiyle açılan yüzlerce davadan biri. Firmalardan en önde geleni olan Düsseldorf merkezli Rogert & Ulbrich'in başında, sosyal medyada aşı üreticilerine karşı çıkan nakliye hukuku uzmanı Tobias Ulbrich bulunuyor. Diğer firma ise yine Mainz merkezli Cäsar-Preller.

Şirkete açılan en büyük tazminat davası

Söz konusu hukuk firmaları, dizel emisyon skandalı nedeniyle Alman otomobil üreticisi Volkswagen'den tüketiciler için başarılı bir şekilde tazminat kazandılar. Almanya'da uygulanan 224 milyon aşı dozunun yaklaşık dörtte üçünün BioNTech tarafından Pfizer ile işbirliği içinde üretildiği göz önüne alındığında, tazminat taleplerinin büyük çoğunluğu, mRNA teknolojisinin kullanımına öncülük eden Mainz merkezli şirkete karşı açılıyor. Almanya'daki davalar, BioNTech'in pandemi sırasında ün kazanmasından bu yana dünya çapında karşılaştığı en büyük tazminat talebini temsil ediyor. 

Ulbrich, Amerikalı milyarder Bill Gates'in Almanya nüfusunu 27 milyona düşürmek için aşı kullanmak istediğini iddia eden tartışmalı bir isim. Ulbrich ayrıca bazı müşterileri üzerinde yapılan kan testlerinin bu kişilerin aşıdan edinilmiş bağışıklık yetmezliği sendromu (V-AIDS) (Bilim insanlarının gerçek olmadığını söylediği bir sendrom) hastası olduklarını gösterdiğini iddia ediyor. Financial Times'a konuşan avukat, Alman medyasında kendisini komplo teorisyeni olarak gösteren haberlerin ilaç şirketlerini korkutmak için iyi bir iş çıkardığını gösterdiğini söyledi. 

"İddialar dayanaktan yoksun"

Hakemli çalışmalar, Covid-19 aşılarının yan etkilerinin nadir olduğunu ancak dört tür nörolojik komplikasyon ve miyokardit olarak bilinen bir kalp iltihabı da dahil olmak üzere çeşitli yan etkilerin olduğunu gösteriyor.  BioNTech davalara ilişkin yaptığı açıklamada, "Aşının güvenlik profilinin sürekli olarak izlenmesi ve dünya çapında 2,6 milyar dozdan fazla Covid-19 aşısının uygulanmasından sonra, bugüne kadar zaten listelenenler dışında potansiyel yan etkiler tespit edilmemiştir" denildi. Şirket, Hamburg'daki davacılar ve avukatları tarafından yapılan iddiaları dayanaktan yoksun olarak nitelendirdi. 

Ulbrich, Almanya'da ispat yükümlülüğünün  ve aynı zamanda olası tazminatın  diğer ülkelere kıyasla daha düşük olduğunu savunuyor ve özellikle Münih ve Düsseldorf'taki duruşmalarda müvekkillerinin davalarının güçlü olduğundan emin.