20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 28.02.2022 20:28 | Son Güncelleme: 28.02.2022 21:53

Bir sonraki Ukrayna-Rusya müzakeresi Belarus-Polonya sınırında

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında, taraflar arasında ilk görüşme bugün yapıldı. İkinci tur görüşmeler için heyetlerin danışma amaçlı olarak önce başkentlerine dönecekleri belirtildi
Bir sonraki Ukrayna-Rusya müzakeresi Belarus-Polonya sınırında

Rusya'nın Ukrayna saldırısı sürerken iki ülke arasında ilk görüşme bugün gerçekleştirildi, görüşme altı saat sürdü. İki ülkenin heyeti, ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte, ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaştı. Heyetlerin ikinci tur görüşmelerden önce, hükümetlerine danışmak için başkentlerine dönecekleri belirtildi.

Ukrayna Devlet başkanlığı Ofisi Danışmanı Oleksiy Arestovych görüşmeye dair bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Kiev yönetiminin Rusya ile müzakerelerdeki pozisyonunun ateşkes ve Rus güçlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi olduğunu ifade etti.

Ukrayna heyetinin temsilci ve aynı zamanda Zelenskiy'nin danışmanı olan Mihail Podolyak, Rusya'nın hala aşırı derecede önyargılı olduğunu kaydetti.

Rus heyeti başkanı: Bir sonraki toplantı Belarus-Polonya sınırında

Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, yaptığı açıklamada, gündemdeki bütün maddeleri tek tek ele aldıklarını belirterek, “Ortak pozisyonlarda tahmin edebileceğimiz bazı noktalar bulduk” dedi.

Müzakere sürecinin devam etmesi konusunda mutabakata vardıklarını vurgulayan Medinskiy, “Rusya ve Ukrayna heyetlerinin bir sonraki toplantısı önümüzdeki günlerde Belarus-Polonya sınırında gerçekleşecek” diye konuştu.

Belarus Dışişleri Bakanı Vlaimir Makey de Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereleri son derece önemli bulduğunu vurgulayarak, "Heyetlerin kapanış açıklamalarından, temkinli ve iyimserlik uyandıran bazı anlaşmalara varıldığını görebilirsiniz. Bunun Belarus topraklarında gerçekleşmesinden memnunuz çünkü Belarus, tüm krizleri ve sorunları çözmenin yollarını bulmak için her şeyi yapmaya hazır" yorumunda bulundu.

Üst düzey bir ABD'li yetkili yaptığı açıklamasında saldırının gidişatı hakkında konuştu. Kiev'in merkezinden 26 km uzaklıkta olan Rus kuvvetleri tarafından şehrin kuşatılmaya çalışılmasının beklendiğini kaydeden yetkili, Rusya tarafının şimdiye kadar şehirdeki yavaş ilerlemeleriyle ilgili hayal kırıklıklarından dolayı daha agresif hale gelebileceğini de sözlerine ekledi.

'Rusya anlaşmaya istekli'

Interfax haber ajansı, Rus müzakerecinin “Her türlü anlaşma iki tarafın da çıkarına olacaktır” dediğini aktararak, Rusya'nın en kısa sürede Ukrayna ile anlaşmaya istekli olduğunu belirtti.

Belarus'tan Zelenskiy'e güvence

Rusya ordusunun bir kısmı Belarus üzerinden Ukrayna'ya saldırmıştı. Kiev yönetimi de bu nedenle Belarus'ta tarafsız bir görüşmenin gerçekleşmeyeceğini söylemişti. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüşen Ukrayna lideri Zelenskiy, güvenlik konusunda güvence aldığını söyledi: "Lukaşenko, Ukrayna heyetinin seyahat, müzakere ve dönüşleri esnasında Belarus topraklarındaki bütün uçak, helikopter ve roketlerin yerde kalması konusunda sorumluluğu üstlendi".

Masaya oturan isimler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Danışmanı Vladimir Medinskiy başkanlığındaki Rus heyetinde, Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Rusya Devlet Duması Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy ve Rusya'nın Minsk Büyükelçisi Boris Grızlov yer aldı.

Ukrayna heyetinde ise iktidardaki Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Donbas'ta çözüm için temas grubu Ukrayna Heyeti Başkan Yardımcısı Andrey Kostin, Kırım Tatarlarından Ukrayna Milletvekili Rustem Umerov ve Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Nikolay Toçitskiy hazır bulundu.