27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.02.2024 14:29 | Son Güncelleme: 29.02.2024 14:34

Bloomberg yazdı: En zengin yüzde 1'e katılmak için ne kadar servete ihtiyacınız var?

Yeni yayınlanan bir rapora göre ABD'nin en zengin kesimine girmek içni bir yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 15 daha fazla servete ihtiyaç duyuluyor. Bloomberg'in haberine göre bu kesime girmek için en yüksek servet barajı Monako'da
Bloomberg yazdı: En zengin yüzde 1'e katılmak için ne kadar servete ihtiyacınız var?

ABD'de servetin en üst yüzde 1'lik dilimine girmek giderek zorlaşıyor. Knight Frank'in araştırmasına göre, dünyanın en büyük ekonomisinde en zengin kademeye katılmak için artık en az 5,8 milyon dolar gerekiyor. Son rapora göre bu rakam yaklaşık 12 ay öncesine göre neredeyse yüzde 15 daha fazla. Emlak danışmanlığı şirketinin 2024 Servet Raporu'na göre Monako'da bu eşik, geçen yıla göre yüzde 3,2'lik bir arttı. Avrupa'nın en küçük ikinci ülkesi, 12,8 milyon dolar ile yüzde birlik kesime girmek için en fazla servet gereken ülke olarak birinci sırada yer alıyor. Lüksemburg ve İsviçre'de bu eşiği aşmak için 8 milyon dolardan fazla para gerekiyor.

En zengin yüzde 1'e katılmak için hangi ülkede ne kadar servete ihtiyaç var?

Monako 12,9 milyon dolar
Lüksemburg 10,8 milyon dolar
İsviçre 8,5 milyon dolar
ABD 5,8 milyon dolar
Singapur 5,2 milyon dolar
İsveç 4,8 milyon dolar
Avustralya 4,7  milyon dolar
Yeni Zelanda 4,6 milyon dolar
İrlanda 4,3 milyon dolar
Almanya 3,4 milyon dolar
Fransa 3,3 milyon dolar
Hong Kong 3,1 milyon dolar
Birleşik Krallık 3,1 milyon dolar
İtalya 2,5 milyon dolar
İspanya 2,5 milyon dolar
Japonya 2 milyon dolar
Çin 1,1 milyon dolar

Bulgular, ABD ve diğer Batılı ülkelerdeki toparlanan piyasaların zengin ve fakir ülkeler arasındaki uçurumu nasıl genişlettiğinin altını çiziyor. Dünya Bankası verilerine göre Monako'nun kişi başına düşen yaklaşık 240 bin dolarlık gayrisafi yurtiçi hasılası, Doğu Afrika ülkesi Burundi'nin 900 katından daha fazla. Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesi, pandemiden yeni yeni kurtulmaya çalışan küresel ekonomiye zarar vererek enerji ve gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bu durum dünya çapında sorunlara yol açarken, bu malları ithal etmek zorunda olan yoksul ülkeler borçlanma maliyetleri arttığı için özellikle zor durumda kaldı.

Yine de herkes sıkıntıyı hissetmedi. Dünyanın en zengin 500 kişisi geçen yıl toplam servetlerine 1,5 trilyon dolar eklerken, Tesla CEO'su Elon Musk, Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre en çok servetine servet katan kişi oldu. Knight Frank raporunda "Bulgularımız ülkeler arasındaki servet dağılımındaki önemli farklılıkları teyit ediyor. Servetin nerede bulunduğu, ekonomiler arasında nasıl dağıldığı ve hükümetlerin bunu nasıl vergilendirebileceği ve büyümesini nasıl teşvik edebileceği konularına daha fazla odaklanılmasını bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.