17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.04.2024 07:36 | Son Güncelleme: 30.04.2024 07:55

Bloomberg yazdı: G7 ülkeleri UCM için sessiz diplomatik çaba başlattı

ABD, Uluslararsı Ceza Mahkemesi’ni İsrail’e karşı harekete geçmesi takdirde ateşkes görüşmelerini tehlikeye atacağı yönünde uyardı. Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre UCM’nin tutuklama kararı İsrail'in ateşkesten vazgeçmesine neden olabilir. Bu nedenle G7 ülkeleri sessiz diplomatik çaba başlattı
Bloomberg yazdı: G7 ülkeleri UCM için sessiz diplomatik çaba başlattı

Bloomberg’e konuşan kaynaklar, ABD ve müttefiklerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin tam da Hamas'la ateşkes anlaşmasına yaklaşıldığı bir dönemde İsrailli yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarmasından ve bunun anlaşmayı tehlikeye atmasından endişe duyduklarını söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen iki kişiye göre UCM'nin tutuklama kararı çıkarması halinde İsrail'in ateşkesten vazgeçmesinden endişe ediliyor. Söz konusu kişiler, G7 ülkelerinin mahkemeye bu mesajı iletebilmek için sessiz bir diplomatik çaba başlattığını söyledi.

Kaynaklar, UCM'nin hem üst düzey İsrailli yetkilileri hem de Hamas'ın lider kadrosunu Gazze'deki savaşı yürüttükleri gerekçesiyle hedef alan tutuklama kararlarını değerlendirdiğini söyledi. New York Times daha önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da bu kişiler arasında yer alabileceğini bildirmişti.

Hamas ile anlaşma çok yakın

Kaynaklar ayrıca İsrail ile Hamas arasında rehinelerin serbest bırakılması konusunda varılan anlaşmaya ilişkin uçurumun son haftalarda daraldığını ve anlaşmanın artık çok yakın olduğunu söyledi. Hamas, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre gazetecilere verdiği demeçte "UCM soruşturması konusunda çok açık olduk. Soruşturmayı desteklemiyoruz. Yargı yetkisine sahip olduklarına inanmıyoruz” dedi.

Tutuklama kararı İsrail için endişe haline geldi

Bir yetkili, potansiyel tutuklama emirlerinin İsrail için büyük bir endişe kaynağı haline geldiğini ve ülkenin bu konuda uluslararası ortaklarla konuştuğunu söyledi. Bir başka yetkili ise Netanyahu'nun Biden'dan tutuklama kararlarının çıkmaması için yardım istediğini söyledi.