18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.01.2024 10:04 | Son Güncelleme: 10.01.2024 10:09

Boeing CEO'su: Hatamızı kabul etmeliyiz

Boeing 737 Max 9 uçaklarına dair incelemeler sürerken CEO Dave Calhoun krize dair çalışanlarla yaptığı toplantıda hatalarını kabul etmeleri gerektiğini söyledi. Şirketin tutumunun Max 8 jet kazalarından farklı olması dikkat çekti
Boeing CEO'su: Hatamızı kabul etmeliyiz

Boeing CEO'su, geçen hafta Alaska Havayolları'nın bir uçuşu sırasında 737 Max 9 uçağının kabin panelinin patlamasının ardından, "Hatamızı kabul etmeliyiz" dedi. Olayın ardından düzinelerce Max 9 uçağı seferden çekildi ve güvenlik konusundaki endişelerin arttığı bir ortamda incelenmeyi bekliyor. Alaska ve United Airlines o zamandan beri birkaç jette gevşek parçalar olduğunu tespit etti.

"Tam şeffaflıkla yaklaşacağız"

Yektililer, uçakların gökyüzüne ne kadar sürede döneceklerini yolcu güvenliğinin belirleyeceğini vurguladılar. CEO Dave Calhoun, salı günü 737'lerin montajının yapıldığı Renton, Washington'daki fabrikasında düzenlenen bir toplantıda Boeing çalışanlarına "Bu konuya ilk olarak hatamızı kabul ederek yaklaşacağız. Her adımda yüzde 100 ve tam bir şeffaflıkla yaklaşacağız" dedi. 

CEO cuma günü Alaska Havayolları uçağının gövdesinin kayıp bölümünü gösteren bir fotoğrafa verdiği tepkiyi ve yandaki koltukta birinin oturmuş olabileceğine dair endişesini anlattı.  Boeing tarafından paylaşılan bir transkripte göre Calhoun, "Çocuklarım var, torunlarım var ve siz de varsınız. Bu şeyler önemli. Her ayrıntı önemli" ifadelerini kullandı. Uçak üreticisinin son krizin yarattığı etkilere verdiği tepki, 2018 ve 2019'da 346 kişinin öldüğü iki Max 8 jet kazasına verdiği tepkiyle büyük bir tezat oluşturuyor.

Şirket o dönem aylarca suçu kabul etmedi ve bir kongre raporu ölümcül kazalar için olanları gizlemekle suçladı. Şirket daha sonra geriye dönebilselerdi farklı bir karar vereceğini söyledi. Boeing, Federal Havacılık İdaresi (FAA) ile yere indirilen Max 9 jetlerinin denetimleri ve bakımı için verilen bir dizi talimatı henüz tamamlamadı. FAA, Calhoun'un çalışanlara hitap etmesinden kısa bir süre önce yayınladığı açıklamada, "FAA her birinin güvenli bir şekilde faaliyete dönebileceğini tespit edene kadar bu kapılara sahip her Boeing 737-9 Max yerde kalacak" dedi. 

Yetkililer de incelenecek

Boeing salı günü yaptığı açıklamada geçen yıl toplam 528 uçak teslim ettiğini ve bu rakamın 2022'de 480 olduğunu açıkladı. Ayrıca bir önceki yıl 774 olan net yeni sipariş sayısı da bin 314'e ulaştı. FAA da incelemelerle karşı karşıya. Reuters'in bildirdiğine göre, düzenleyici kurumun yeni başkanı Mike Whitaker, Boeing'in gözetimine ilişkin sorular nedeniyle önümüzdeki ay, 6 Şubat'ta Kongre'nin karşısına çıkacak. Cumhuriyetçi senatör JD Vance  konula ilgili olarak, "FAA bana 737 Max'in güvenli olduğuna dair güvence verdi geçen hafta yaşanan neredeyse felaket bu kararlılığın sorgulanmasına neden oldu" dedi.