20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 05.07.2022 20:36 | Son Güncelleme: 05.07.2022 21:04

Boris Johnson köşeye sıkışıyor: Maliye ve Sağlık bakanları istifa etti

İngiltere’de Boris Johnson’ın kabinesi dağılıyor. Sağlık Bakanı Sajid Javid  ve Maliye Bakanı Rishi Sunak istifa etti
Boris Johnson köşeye sıkışıyor: Maliye ve Sağlık bakanları istifa etti

İngiltere'de birçok iç krizle ve  ülke genelinde güvensizlikle mücadele eden Boris Johnson'ın kabinesinden iki önemli bakan istifa etti. İlk olarak Sağlık Bakanı Sajid Javid, Twitter hesabından istifa ettiğini açıkladı. 

 Javid paylaşımında "Sağlık ve Sosyal Bakımdan Sorumlu Devlet Bakanı olarak istifamı sunmak için Başbakanla konuştum. Bu rolde hizmet etmek çok büyük bir ayrıcalıktı. Ama vicdanım rahat artık devam edemediğim için üzgünüm" ifadelerini kullandı.

Javid'in açıklamasından yalnızca birkaç dakika sonra Maliye Bakanı Rishi Sunak da istifa ettiğini duyurdu.

Sunak Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Halk, haklı olarak, hükümetin düzgün, yetkin ve ciddi bir şekilde yürütülmesini beklemektedir. Bunun benim son bakanlık işim olabileceğinin farkındayım, ancak bu standartların uğruna savaşmaya değer olduğuna inanıyorum ve bu yüzden istifa ediyorum" sözlerini kullandı.

Johnson'ın düşüşü

2019 yılında Muhafazakar Parti için ezici bir seçim zaferi kazanan Boris Johnson'un siyasi hayatı tehlikede. Johson'ın kariyeri özellikle Covid-19 pandemisi nedeniyle sekteye uğradı.  Johson'ın Hükümeti, oldukça güven verici olmayan bir sağlık kriziyle tepetaklak oldu.  Başbakan, virüse karşı geç tepki vererek İngiltere'nin diğer Avrupa ülkelerinden bir hafta sonra karantinaya almıştı. Bu Johnson'ı ,lkede ağır yaşanan salgın sonrasında eleştirilerin hedefi haline getirdi. 

Güven oylamasını kazandı

Ayrıca pandemi döneminde partilere katıldığına dair kanıtların ortaya çıkması sonrasında kuralları ihlal eden Johnson için para cezasına çarptırıldı. Bunun da ötesinde, ekonomik rüzgarlar Johnson'ın aleyhine esmeye başladı. Rusya'nın işgalinden sonra gıda ve yakıttaki fiyat artışları ile birlikte pandemi kaynaklı tedarik zinciri kesintileri enflasyonu çift haneli rakamlara çıkarıp stagflasyon hayaletini yükseltti.  

Geçen ay Johnson için liderlik pozisyonuyla ilgili milletvekillerinin sunduğu güvensizlik mektuplarının sayısının 54'ü geçmesinin ardından parti için güven oylaması yapıldı. Ancak Johnson oylamadan zaferle çıktı.  Muhafazakar Parti meclis grubunda yapılan oylamayı 148'e karşı 211 oyla kazandı. Başbakan Johnson'ın, partisinden güvenoyu almasıyla 12 ay boyunca kendisi hakkında güvensizlik oyu istenemeyecek.