14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.11.2023 04:30 | Son Güncelleme: 17.11.2023 22:50

Bu savaştan sonra dünya eskisi gibi olmayacak

Harvard Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Stephen Walt, Foreign Policy’ye İsrail-Hamas savaşının jeopolitik dengeleri nasıl etkileyeceğini analiz ettiği bir makale yazdı: Üçüncü Dünya Savaşı çıkmaz ama Batı kaybedecek
Gazze’nin Han Yunus Mahallesi’nde İsrail bombardımanı sonrası bir apartman bu hale geldi. (Fotoğraf: Fayez Nureldine/AFP via Getty Images)
Gazze’nin Han Yunus Mahallesi’nde İsrail bombardımanı sonrası bir apartman bu hale geldi. (Fotoğraf: Fayez Nureldine/AFP via Getty Images)

Son Gazze savaşının geniş kapsamlı yansımaları olacak mı? Kural olarak, olumsuz jeopolitik gelişmelerin genellikle çeşitli türden güçler tarafından dengelendiğini ve dünyanın küçük bir bölgesindeki olayların başka yerlerde büyük dalgalanma etkileri yaratma eğiliminde olmadığını düşünüyorum. Krizler ve savaşlar meydana gelebilir, ancak genellikle soğukkanlılık galip gelir ve bunların sonuçlarını sınırlar. Ancak her zaman değil ve Gazze'deki mevcut savaş da bu istisnalardan biri olabilir. Hayır, Üçüncü Dünya Savaşı'nın eşiğinde olduğumuzu düşünmüyorum; aslında mevcut çatışmalar daha büyük bir bölgesel çatışmaya yol açarsa şaşırırım. Bu olasılığı tamamen göz ardı etmiyorum, ancak şu ana kadar kenardaki hiçbir devlet veya grup (Hizbullah, İran, Rusya, Türkiye, vb.) doğrudan dahil olmaya istekli görünmüyor ve ABD yetkilileri de çatışmayı yerel tutmaya çalışıyor. Daha büyük bir bölgesel çatışma daha da maliyetli ve tehlikeli olacağından, hepimiz bu çabaların başarılı olmasını ummalıyız. Ancak savaş Gazze ile sınırlı kalsa ve kısa sürede sona erse bile, dünya çapında önemli yansımaları olacaktır.