14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.03.2024 04:30 | Son Güncelleme: 09.03.2024 23:17

Bulaşıkçılıktan teknoloji milyarderliğine koşan göçmen

2.2 trilyon dolarlık çip şirketi Nvidia’nın patronu Jensen Huang’ın göçmen olarak geldiği ABD’de bulaşıkçılık ile başladığı kariyeri çarpıcı detaylarla dolu
Nvidia patronu Huang’ın giyimi moda yazılarına konu oluyor. (Fotoğraf: Getty Images)
Nvidia patronu Huang’ın giyimi moda yazılarına konu oluyor. (Fotoğraf: Getty Images)

Çip üreticisi Nvidia’nın piyasa değeri 2 trilyon doları bulunca gözler California merkezli şirkete çevrildi. Nvidia geçen çarşamba itibarıyla piyasa değerine 210 milyar dolardan fazla daha ekledi. Bu arada, şirketin CEO’su Jensen Huang da Bloomberg milyarderler listesinde 20. sıraya yükseldi. Şirketi 1993’te üç arkadaşıyla kuran Huang, tıpkı Tesla patronu Elon Musk ve Apple efsanesi Steve Jobs gibi bir göçmen. Ancak onun yolculuğu çok daha çetin oldu. İşte satır başları:
1963 yılında Tayvan’ın Tainan kentinde doğan Huang’ın ailesi beş yıl sonra Tayland’a taşındı. Aile dört yıl sonra Huang’ı ağabeyiyle birlikte ABD’deki bir yakınlarının yanına gönderdi. Yanlarında bir yetişkin bile yoktu.
Oneida Baptist Enstitüsü’ne gönderildiler. Burası bir dini reform akademisiydi. Huang’ın 17 yaşında oda arkadaşı Huang’a vücut geliştirmeyi öğretti, Huang da ona okuma yazmayı. Huang o yılları “Çakısı olmayan tek çocuk bendim” diye hatırlıyor.