Çin’in güneybatısında inşa edilen Shuangjiangkou hidroelektrik projesi, tamamlandığında dünyanın en yüksek barajı unvanını alacak. Projenin geliştiricisi, 1 Mayıs itibarıyla barajın su tutmaya başladığını açıkladı. Bu gelişme, yaklaşık on yıldır süren inşaatın işletmeye geçmeye bir adım daha yaklaştığını gösteriyor.
Sichuan eyaletindeki Dadu Nehri’nin yukarı kesiminde yer alan ve yaklaşık 36 milyar yuan (4,9 milyar dolar) maliyetle hayata geçirilen proje, hem elektrik üretimi hem de taşkın kontrolü amacıyla inşa ediliyor.
Devlet şirketi Power Construction Corporation of China (PowerChina) tarafından yürütülen projede barajın yanı sıra su yönlendirme, enerji üretim sistemleri ve taşkın tahliye yapıları da yer alıyor.
Çin rekor yineliyor
Baraj tamamlandığında 315 metre yüksekliğe ulaşacak. Bu da onu, yaklaşık 100 katlı bir gökdelenle aynı yükseklikte yaparken, mevcut rekor sahibi olan yine Sichuan’daki Jinping-I barajından 10 metre daha yüksek hale getirecek.
PowerChina’nın salı günü yaptığı açıklamaya göre, barajın ilk aşama su depolama süreci tamamlandığında su seviyesi 2.344 metreye ulaştı. Bu seviye, nehrin doğal seviyesinden yaklaşık 80 metre daha yüksek. Barajın su depolama kapasitesinin ise 110 milyon metreküp olduğu belirtildi.
Yıl sonuna kadar elektrik üretmeye başlayabilir
Şirket, bu aşamanın “santralin devreye alınması için sağlam bir zemin oluşturduğunu” ifade etti. İlk ünitenin yıl sonuna kadar elektrik üretmeye başlaması bekleniyor. Tam kapasiteyle çalıştığında santralin kurulu gücü 2.000 megavat olacak ve yılda 7 milyar kilovat-saatten fazla elektrik üretebilecek. Bu miktar, 3 milyondan fazla hanenin yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek düzeyde.
PowerChina’ya göre, santralin üreteceği temiz enerji, yılda 2,96 milyon ton kömür kullanımının önüne geçerken, karbon salımını 7,18 milyon ton azaltabilecek.
Proje, Çin merkezi hükümeti tarafından Nisan 2015’te onaylandı ve aynı yıl Temmuz ayında inşaatına başlandı.
İnşa sürecinde yüksek teknoloji kullanıldı
Deniz seviyesinden 2.400 metrenin üzerindeki rakımı ve karmaşık jeolojik yapısı nedeniyle mühendislik açısından büyük zorluklar barındıran proje, özellikle sızma kontrolü, drenaj sistemleri, depreme dayanıklılık ve baraj inşası gibi teknik alanlarda ciddi sınamalarla karşılaştı. Bu konular, projede görev yapan iki kıdemli mühendisin 2016’da yayımladığı bir makalede detaylandırıldı.
Bu zorluklarla başa çıkmak için robotik sistemler ve 5G iletişim teknolojisi gibi son teknoloji araçlardan faydalanıldı. Sahaya yerleştirilen sensörlerle bağlantılı robot silindirler, verileri toplayarak performans iyileştirmeye yardımcı olurken, dronlar ise çevresel riskleri tespit etmekte kullanıldı.
En yüksek barajların büyük kısmı Çin’de
Dünyadaki en yüksek barajların büyük kısmı Çin’de bulunuyor. Ülke, 1950’lerden bu yana 15 metrenin üzerinde 22.000’den fazla baraj inşa ederek dünya toplamının neredeyse yarısını oluşturuyor. Bu barajlar, sel kontrolü, tarımsal sulama ve en önemlisi hidroelektrik enerji üretimi amacıyla kullanılıyor.
Çin’in en yüksek barajları genellikle ülkenin güneybatısındaki Lancang, Yangtze ve Jinsha gibi büyük nehirler üzerine kurulu. Ancak hidroelektrik santrallerin temiz enerji sağladığına dair görüşlerin yanında, biyolojik çeşitliliğe zarar verdiği, erozyonu artırdığı, kültürel ve arkeolojik alanların yok olmasına neden olduğu ve milyonlarca insanın zorla yerinden edilmesine yol açtığı yönünde eleştiriler de mevcut.