27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.07.2023 11:46 | Son Güncelleme: 27.07.2023 11:59

Çin, kayıp eski Dışişleri Bakanı hakkındaki soruları engelliyor

Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında eski Dışişleri Bakanı Qin Gang hakkında medyadan 20'den fazla soru geldi. Ancak hiçbiri cevaplanmadı. Ayrıca toplantıya dair yayınlanan kayıtlarda da sorulara yer verilmedi
Çin, kayıp eski Dışişleri Bakanı hakkındaki soruları engelliyor

Çin Dışişleri Bakanlığı, eski bakan Qin Gang'ın ortadan kaybolması ve görevden alınmasıyla ilgili soru yağmuruna tutuldu ancak hepsine cevap vermeyi reddetti. Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında, Başkan Şi Cinping'e yakınlığıyla bilinen Qin hakkında basından 20'den fazla soru geldi, ancak hiçbiri daha toplantıya dair resmi kayıtlarda yer almadı.

Qin'den bir ayı aşkın bir süredir haber alınamıyordu. Gizemli bir şekilde ortadan kaybolması akıbetiyle ilgili spekülasyonları körüklendi. Salı günü Dışişleri Bakanlığı görevinden alındığının ve yerine selefi Wang Yi'nin atandığının aniden açıklanması da bu spekülasyonları artırdı. Duyurudan kısa bir süre sonra, biyografiler ve basın açıklamaları da dahil olmak üzere Qin'in dışişleri bakanı olduğuna dair bazı referanslar resmi hükümet web sitelerinden silindi. Karışıklığa ek olarak, Qin'in devlet konseyinde kalmaya devam edeceği öğrenildi. 

Şu an nerede?

Haber, devletin resmi medya kuruluşu Xinhua tarafından yapılan kısa bir açıklamayla duyuruldu. Açıklamada herhangi bir neden belirtilmedi. Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında sözcü Mao Ning'e defalarca Qin'in neden görevden alındığı, şu anda nerede olduğu, devlet konseyinde kalıp kalmadığı, yabancı devlet adamlarının ziyaretlerinin iptal edilmesinin ya da ertelenmesinin nedeninin Qin'in görevden alınması olup olmadığı, Wang'ın atamasının geçici olup olmadığı ve Qin'in yolsuzluk soruşturmasına tabi olup olmadığı ya da sağlık durumunun iyi olup olmadığı soruldu. 

Hong Kong medyasında çıkan haberlere göre Mao cevap olarak gazetecileri Xinhua raporuna yönlendirdi ya da bilgisi olmadığını söyledi. The Guardian'ın haberine göre muhabirlerin soruları yeniden dile getirme girişimleri Mao'dan aynı yanıtı aldı. Mao bir ara gülerek soruları zaten yanıtlamış olduğunu söyledi. Reuters muhabiri "Dün bir dizi Çin uzmanı Qin Gang'ın durumunun, son zamanlarda ortada olmamasının ve sınırlı açıklamaların hükümetin her zamanki gibi şeffaf olmadığını gösterdiğini söyledi. Çin'in yorumu nedir?" diye sordu. Mao Ning, "Bahsettiğiniz durumu anlamıyorum, ilgili bilgiler sunuldu. Bir sonraki soru" diye yanıt verdi. 

Sorular kayıttan çıkarıldı

Mofa'nın günlük basın toplantıları, özellikle yabancı basından gelen siyasi açıdan hassas sorulara çok az somut bilgi vermesiyle ünlü. Cevaplarında genellikle belirli kalıplar kullanıyor ve Çin Komünist Partisi'nin  düşmanlarının eleştirilerine değiniyor. Sorular canlı olarak yayınlanmıyor ancak akşamın ilerleyen saatlerinde soruların bir kaydı yayınlanıyor. Salı günkü kayıtta hepsi Çin devlet medyasından gelen ve hiçbiri Qin ile ilgili olmayan sadece yedi soru yer aldı. 

Qin'in ortadan kaybolması Çin'in son yıllardaki en büyük siyasi skandallarından biri olmaya aday. Qin, 25 Haziran'da Sri Lanka ve Vietnam dışişleri bakanlarıyla Pekin'de yaptığı toplantıdan bu yana kamuoyunda görülmedi. Temmuz ayı başlarında bir dışişleri bakanlığı sözcüsü Asean zirvesine katılmamasına gerekçe olarak belirtilmemiş sağlık nedenlerini gösterdi ancak o zamandan beri başka bir açıklama yapılmadı.