28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.07.2023 15:08 | Son Güncelleme: 26.07.2023 15:31

Çin'in eski Dışişleri Bakanı Qin Gang'a dair gizem büyüyor

Çin'de dün haftalardır kamuoyunda görülmeyen Dışişleri Bakanı Qin Gang görevden alındı. Ardından Qin Gang'ın bakan olduğuna dair neredeyse tüm ifadeler Dışişleri Bakanlığı web sitesinden kaldırılarak spekülasyonlar yoğunlaştırıldı
Çin'in eski Dışişleri Bakanı Qin Gang'a dair gizem büyüyor

Bir aydan uzun bir süre kamuoyunun kaybolduktan sonra salı günü görevinden alınan Çin'in eski dışişleri bakanı, Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinin bazı bölümlerinden de silindi.  Yetkililer, Qin Gang'ı görevinden alma kararları için bir neden belirtmediler. Bu görev şu anda selefi Wang Yi tarafından yürütülüyor. Dışişleri Bakanlığı daha önce Qin'in yokluğunu sağlık nedenleri olarak açıklamıştı.

Resmi hesaplardan da kaldırıldı

Yerine Wang'ın getirilmesinden bu yana bakanlık resmi internet sitesinden Qin'in dışişleri bakanı olduğuna dair neredeyse tüm ifadeleri sildi. Qin'in son görevindeki pek çok referans da aynı şekilde bakanlığın popüler bir sosyal medya platformu olan Weibo'daki hesabından kayboldu. Değişiklikler Weibo'da ve Çin'in kısıtlı sosyal medyasında dikkat çekti ve Qin'in kaderi hakkında hararetli spekülasyonları körükledi.

Çinli bir avukat Weibo'daki bir paylaşımında "Qin Gang hiç dışişleri bakanı olmadı mı?" diye yazdı. 57 yaşındaki Qin Gang, Çin lideri Şi Cinping'in seçtiği dışişleri bakanı olarak yedi aydan kısa bir süre görev yaptıktan sonra dışişleri hizmetlerinde alışılmadık derecede hızlı bir yükseliş gösterdi. Siyasi analistler, Qin'in internetten silinmesinin, ciddi sağlık sorunları nedeniyle görevden alındığı fikrini zayıflattığını söyledi.

"Toplantı kayıtlarının silinmesi için bir neden yok"

ABD merkezli bir araştırma grubu olan China Media Project'in direktörü David Bandurski, "Sağlık sorunları Qin'in dışişleri bakanı olarak görevden alınmasını gerektirmiş olsa bile, bunun Dışişleri Bakanlığı sitesindeki geçmiş toplantı kayıtlarının silinmesine yol açması için hiçbir neden yok" diye yazdı.

Çarşamba günü düzenlenen olağan basın brifinginde değişiklikler sorulan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, web sitesinin protokollere göre güncellendiğini söyledi. Qin'i çevreleyen gizem hem Pekin hem de Washington için hassas bir döneme denk geliyor zira iki güç, gerilimin yükseldiği bir dönemde üst düzey iletişimi daha yeni yeniden kurdu. Siyasi analistler, Komünist Parti'nin en üst düzey dış ilişkiler uzmanı olan 69 yaşındaki Wang'ın, Şi ve diğer üst düzey yetkililere daha kalıcı bir çözüm bulmaları için zaman kazandırmak amacıyla muhtemelen geçici olarak atandığını söylüyor. 

Pasifik'teki ada ülkesi Tonga'yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Qin'e iyi dileklerini iletti ve birkaç kez bir araya geldiği Wang ile birlikte çalışma sözü verdi. Blinken, "Wang Yi'yi de on yıldan uzun bir süredir tanıyorum. Geçmişte olduğu gibi onunla da iyi çalışabileceğimizi tahmin ediyorum" dedi. Siyasi analistler Qin'in görevden alınmasının uzun vadede ABD ile Çin arasındaki diplomasiyi rayından çıkarma ihtimalinin düşük olduğunu, zira dış politikayı Şi'nin belirlediğini söyledi.

Wall Street Journal'ın haberine göre Dışişleri Bakanlığı web sitesinde Qin'in adı Çince ya da İngilizce olarak arandığında bugün herhangi bir sonuca ulaşılamadı. Qin, sitede Mart ayında Honduras'ta diplomatik bağların kurulmasında Çin'i temsil ettiği belirtilen bir açıklamada dışişleri bakanı olarak listelenmeye devam etti. Kaldırılan diğer yüzlerce açıklamanın aksine Qin'in adı Honduras haberinin başlığında yer almıyordu. Popüler uygulama WeChat'te bakanlığın resmi hesapları üzerinden Qin'in adı arandığında hala dışişleri bakanı olduğu döneme ait sonuçlar çıkıyor. Qin'in daha önceki bakan yardımcılığı ve ABD büyükelçiliği görevlerini anlatan haberler bakanlığın internet sitesinde yer almaya devam ediyor.

Sosyal medyadaki etiketler sansürlendi

Qin'in görevden alınmasına ilişkin devlet medyasında yer alan haberlerde, Qin'in Çin kabinesinde üst düzey bir rütbe olan devlet konseyi üyeliği görevinde herhangi bir değişiklikten bahsedilmiyor. Bugün öğleden sonra itibariyle kabinenin web sitesi güncellenerek Qin'in bakanlık görevi kaldırıldı. Çin'in internet sansürcüleri Qin'e karşı seçici bir yaklaşım sergilediler. Çarşamba günü Weibo, Qin'in ortadan kaldırılmasıyla ilgili bazı etiketlerin yanı sıra Çin'in antik Qin hanedanlığında geçen fantastik bir TV dizisi olan The Search for Qin etiketi altındaki arama sonuçlarını da gizledi.

Ancak bunun dışında kullanıcıların evlilik dışı bir ilişki olasılığı da dahil olmak üzere, ortadan kaybolmasının nedenleri hakkında spekülasyon yapmaya devam etmeleri engellenmedi. Bir Weibo kullanıcısı "Bu kesinlikle normal bir iş transferi değil" diye yazarak Çin sosyal medyasındaki söylentilere gönderme yaptı. Gönderi 10 binden fazla beğeni aldı.