16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.12.2023 17:49 | Son Güncelleme: 24.12.2023 17:52

Çin'de sıcaklıklar -40 dereceyi gördü: 1951 yılından bu yana ilk kez rekor kırdı

Çin'in başkenti Pekin, soğuk hava dalgasının ülkenin büyük bölümünü etkisi altına alması ve ardından kar fırtınalarının sıcaklıkları tarihi düşük seviyelere çekmesiyle 1951 yılından bu yana Aralık ayında en uzun süre sıfırın altında sıcaklıkla baş başa kaldı
Çin'de sıcaklıklar -40 dereceyi gördü: 1951 yılından bu yana ilk kez rekor kırdı

Ülkenin kuzey ve kuzeydoğu kesimleri geçen haftadan bu yana rekor düzeyde soğuklar yaşıyor. Kuzey Kutbu'ndan gelen sert soğuk hava nedeniyle kuzeydoğudaki bazı bölgeler eksi 40 santigrat dereceye kadar düştü.

Sıfırın altında 300 saat

Devlet destekli Beijing Daily gazetesine göre, Pazar günü itibariyle Pekin'deki bir meteoroloji gözlemevi 11 Aralık'tan bu yana 300 saatten fazla donma noktasının altında sıcaklık kaydederek, kayıtların başladığı 1951 yılından bu yana rekor kaydetti.

Beijing Daily, başkentin bu dönemde dokuz gün üst üste eksi 10 derecenin altında sıcaklıklara maruz kaldığını da ekledi.

Çin'in orta kesiminde, Pekin'in güneybatısında yer alan Henan eyaletindeki birçok şehir kışlık ısıtma tedariki sıkıntısı çekerken, Jiaozuo şehrindeki termik enerji tedarikçileri de baskı altında.

Devlet medyasının Pazar günü bildirdiğine göre, şehrin en büyük tedarikçilerinden biri olan JiaoZuo WanFang Alüminyum İmalat şirketinin ısıtma kazanları arızalandı ve bazı bölgelerin acil olarak daha fazla ısı kaynağına ihtiyacı var.

Devlet medyası, tedarikçinin arızayı gidermek için çabaladığını ve 26 Aralık'ta tedariği yeniden başlatmayı beklediğini bildirirken, arızalanan kazanların sayısını belirtmedi.

Konutlara ısı kullanımında öncelik verilecek

Şehir, konutlarda ısı kullanımına öncelik vermek için hastaneler ve yaşlı merkezleri gibi temel hizmet sağlayıcıları dışında çoğu işletmeye ısı tedarikini askıya alacak. Ancak basında yer alan haberlere göre, bazı konutlar cihaz bakım süresi boyunca etkilenmeye devam edecek.

Henan'daki diğer iki şehir olan Puyang ve Pingdingshan'ın yerel yönetimleri, aşırı soğuk havayı gerekçe göstererek, konut kullanımına öncelik vermek için devlet dairelerine ve idari kurumlara ısı tedarikini şimdiden askıya aldıklarını söyledi.

Hava tahminlerine göre üç şehirde sıcaklıklar Pazartesi günü sıfırın altında olacak. Merkez eyaletin hava durumu yetkilisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Henan'daki diğer bazı bölgelerde sıcaklıkların hafta sonu boyunca eksi 15 santigrat dereceye kadar düşeceğini söyledi.

Sıcak havanın ülkenin kuzeyinden güneyine doğru akarak hafta sonundan itibaren sıcaklıkları yükseltmesi bekleniyor.

Çin Meteoroloji Kurumu,Pazartesi günü sonrası Çin'in orta ve doğusundaki birçok bölgede sıcaklıkların bir miktar toparlandığını ve bazı bölgelerde sıcaklıkların 10 dereceden fazla artacağını söyledi.