13 Aralık 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.12.2023 00:00 | Son Güncelleme: 20.12.2023 00:05

Deprem bu kez Çin'i vurdu: Hayatta kalanlar -20 derece soğuğa karşı savaşıyor

Çin'in dağlık bölgesinde yer alan bir bölgede meydana gelen deprem sonrası onlarca insan hayatını kaybetti. Kurtulanlar -20 derece soğukta hayata tutunmaya çalışırken, yapılan tespitlere göre 15 bini aşkın evin depremden hasar gördüğü belirtiliyor
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Vivian Wang - Joy Dong / The New York Times

Yetkililer ve devlet medyası Salı günü yaptığı açıklamada, Çin'in kuzeybatısındaki dağlık bir bölgede meydana gelen depremde en az 120 kişinin öldüğünü, bölge sakinleri içeride uyurken binaların yıkıldığını ve kurtulabilenlerin soğuk bir gecede kaçıştığını söyledi.

Gansu'dan yetkililer Salı günü düzenledikleri basın toplantısında, kurtarma ekiplerinin depremin merkez üssü olan Gansu eyaletinin Jishishan İlçesi kırsalında hayatta kalanları aradıklarını söyledi. Yetkililer Pazartesi günü meydana gelen depremin eyalette 113 kişinin ölümüne ve 500'den fazla kişinin de yaralanmasına yol açtığını belirttiler.

Komşu eyalet de etkilendi

Devlet tarafından işletilen Xinhua Haber Ajansı'na göre, komşu Qinghai eyaletindeki Haidong şehrinde de on üç kişi hayatını kaybetti.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'na göre depremin büyüklüğü 5.9 iken Çin Deprem İdaresi tarafından meydana gelen depremin büyüklüğü 6.2 olarak ölçüldü. Devlet medyası tarafından paylaşılan fotoğraf ve videolar, çökmüş tuğla evleri ve enkaza gömülmüş yatak odalarını gösteriyor. Devlet yayın kuruluşu CCTV'ye göre, saatler sonra kurtarma ekipleri hala insanları kazıp çıkarmaya devam ediyordu.

15 bini aşkın ev hasar gördü

Deprem 15 bin evin hasar görmesine ve ülkenin büyük bir bölümünde olduğu gibi soğuk bir dönemden geçen Gansu'nun bazı bölgelerinde su, elektrik ve ulaşım bağlantılarının kesilmesine neden oldu. Devlet medyasına göre, deprem sırasında Jishishan'daki sıcaklık neredeyse eksi 20 santigrat dereceydi.

Devlet medya kuruluşlarıyla yapılan röportajlarda, bölge sakinleri sarsılarak uyandıklarını ve fazladan kat kat giysi alacak kadar bile vakit bulamadan soğuğa doğru kaçtıklarını anlattılar. Fotoğraflarda bir meydanda kalın yorganlara sarılmış insanlar görülüyor.

Sosyal medyada, deprem bölgesinde olduklarını söyleyen insanlar; ısınmak için bahçelerinde ateş yaktıklarını ya da karton kutuları ateşe verdiklerini söyledi, komşularının ya da arkadaşlarının öldüğünü öğrenmenin şokunu yaşadıklarını ve evlerindeki hasarı tespit etmeye çalıştıklarını anlattı.

Hubei eyaletine bağlı Jimu News'e konuşan birçok bölge sakini, geceyi arabalarında geçirmeyi ve merkez üssünden uzaklaşmayı beklediklerini söyledi. Gansu eyaletinin başkenti Lanzhou'da (deprem noktasından 160 km ötede) bir üniversite öğrencisi, sekizinci kattaki yurt odasındaki dolapların sallandığını ve öğrencilerin ilk depremden sonra aşağıya kaçarken artçı sarsıntılar hissettiklerini söyledi.

Soğuk hava şartları zorlaştırıyor

Bazılarının soğuk nedeniyle daha fazla giysi almak için daha sonra binaya geri dönme riskini aldığını söyledi. CCTV'ye göre Salı sabahı kurtarma görevlileri depremden etkilenen köylerin ana meydanlarında sıra sıra çadırlar kurmuştu. On binlerce karyola, battaniye, şilte ve mont dağıtmak için acele ediyorlardı.

Salı günü sosyal medya üzerinden canlı yayın yapan köylüler, birlikte şehri yeniden inşa edecekleri konusunda birbirlerini teselli etti.

Çin'in en yoksul eyaletlerinden biri

Yerel bir yetkili yaptığı açıklamada, Gansu'nun Çin'in en yoksul eyaletlerinden biri olduğunu ve Jishishan ilçesinin çoğunlukla küçük kasaba ve köylerden oluştuğunu ve yaklaşık 260 bin kişiye ev sahipliği yaptığını söyledi. Li Yong adlı yetkili, yerel yönetimin yeterli giysi, yorgan ya da ayakkabıya sahip olmadığını ve eyalet hükümetine güvenmek zorunda kalacağını söyledi.

2020 yılında il yetkilileri, o yılın sonuna kadar kırsal yoksulluğu ortadan kaldırmayı amaçlayan ülke çapındaki bir kampanyanın parçası olarak, Jishishan'ın artık "yoksul" olmadığını resmen ilan etti.

120 yıldır bu büyüklükte 3 deprem görüldü

Devlet medyası, 1900 yılından bu yana, Pazartesi günü meydana gelen depremin 120 mil yarıçapı içinde 6.0 veya üzeri büyüklükte üç deprem meydana geldiğini söyledi.

Çin Yerbilimleri Üniversitesi profesörlerinden Xu Xiwei devlet medyasına yaptığı açıklamada, Gansu'nun bazı bölgelerinin kuzeyde Moğolistan'dan güneyde Myanmar'a kadar uzanan deprem eğilimli bir kuşak içinde yer aldığını söyledi. Xu, bölgedeki birçok evin depreme dayanacak kadar sağlam inşa edilmemiş olabileceğini ve depremin gece geç saatlerde meydana gelmesinin insanların kaçmasını zorlaştırarak can kayıplarını arttırdığını söyledi.

CCTV, Devlet Konseyi, Çin Kabinesi ve Ulusal Sağlık Komisyonu'nun kurtarma operasyonlarını denetlemek üzere bölgeye ekipler gönderdiğini söyledi. Çin'in en üst düzey lideri Xi Jinping, felaketin "soğuk havaya sahip yüksek rakımlı bir bölgede" meydana geldiğini belirtti ve işçilere altyapıyı mümkün olduğunca çabuk onarmaları talimatını verdi.

Salı günü yerel saatle sabah 9:46'da Çin, Jishishan'ın yaklaşık 2900 km batısında, Sincan'ın uzak batı bölgesinde 5,5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldiğini duyurdu. Kayıplar hakkında bilgi paylaşılmadı.

© 2023 The New York Times Company