08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.11.2022 22:36 | Son Güncelleme: 30.11.2022 08:29

Çin’de sıfır Covid-19 politikasına karşı protestolardan son görüntüler

Çin on yıllardır görülmemiş bir protesto dalgasıyla karşı karşıya. Urumçi kentinde karantina altında olduğu iddia edilen binada çıkan yangından sonra alevlenen protestolar polis tarafından engelleniyor. Son zamanların en büyük olaylarına sahne olan Çin'den son görüntüler sosyal medyada gündem oldu
Çin’de sıfır Covid-19 politikasına karşı protestolardan son görüntüler

Çin'de ölümle sonuçlanan yangına covid kısıtlamaları nedeniyle müdahale edilememesinden ve insanların kurtarılamamasından hükümetin politikalarını sorumlu tutan protestocular ülkenin birçok bölgesine yayılan isyan ateşini körükledi. 

Hafta sonu da devam eden protestolar ülkede bugüne kadar görülmeye alışkın olmayan görüntülere sahne olurken göstericiler mitinglerde genelde ellerinde boş bir sayfa tutarak ülkedeki sansürü ve yasakları protesto ediyor ve "Başınızı çevirmeyin. Unutmayın" sloganı atıyor.

Protestolar hafta sonu büyük ölçüde barışçıl bir şekilde olmuş bitmiş gibi görünürken, bazı yerlerde göstericiler polisin sert tepkisiyle karşılaştı. Cumartesi günü Şangay'da düzenlenen protestolarda göstericiler ile polis arasında itiş kakış yaşandı ve sabahın erken saatlerinde bazı kişilerin gözaltına alındığı bildirildi. Son olarak pazartesi gecesi için de birkaç büyük protesto planlanmıştı, ancak Pekin ve Şangay sokaklarında yüzlerce araç ve polis memuruyla hazır olan güvenlik kuvvetleri buna müsaade etmedi. 

Herhangi muhalefete izin verilmeyen ülkede güvenlik güçleri drone'lar kullanarak halka evde kalın çağrısı yapıyor. Çinli güvenlik güçleri, protestocuların birleşmelerini önlemek için insan duvarı oluşturarak yürümelerine engel oluyor. Protestolarla ilgili görüntüler de sosyal medya sitelerinden siliniyor.