20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 11.05.2023 10:45 | Son Güncelleme: 11.05.2023 10:57

Cinsiyet ayrımcılığı davası: Goldman Sachs 215 milyon dolar tazminat ödeyecek

Kadınlara yüzde 20 daha az maaş verdiği ve yükselmelerini engellediği öne sürülen davada Goldman Sachs, 215 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti
Cinsiyet ayrımcılığı davası: Goldman Sachs 215 milyon dolar tazminat ödeyecek

Goldman Sachs, kadınlara karşı sistematik olarak ayrımcılık yaptığını iddia eden ve uzun süredir devam eden bir davayı sona erdirerek, eski ve mevcut kadın çalışanlardan oluşan büyük bir gruba 215 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Uzlaşma şartlarının bir kısmının duyurulduğu açıklamaya göre ABD bankası önümüzdeki üç yıl boyunca bağımsız bir uzmana çalışanlarının performansını nasıl değerlendirdiğini ve çalışanları alt pozisyonlardan üst pozisyonlara nasıl yükselttiğini analiz ettirecek. Bağımsız bir uzman ayrıca cinsiyetler arasındaki ücret farklılıklarını gidermek için ücret eşitliği çalışmaları da yapacak. Buna ek olarak Goldman, başkan yardımcısı seviyesindeki çalışanlarına kariyer gelişimi ve terfilerde kullandığı kriterler hakkında belirli iletişimleri iyileştirecek.

Anlaşma 2 bin 800 kadını kapsıyor

Anlaşma, 2000'li yılların başından bu yılın Mart ayı sonuna kadar bankanın ABD'deki yatırım bankacılığı, yatırım yönetimi ve menkul kıymetler bölümlerinde ortak veya başkan yardımcısı pozisyonlarında çalışan yaklaşık 2 bin 800 kadını kapsıyor.

İlk dava 2010'da açıldı

İlk olarak 2010 yılında açılan davada Goldman'ın ücret, terfi, performans değerlendirmeleri ve iş fırsatları açısından kadınlara karşı ayrımcılık yaptığı iddia edildi. Davada ayrıca kadın çalışanların eşit derecedeki erkek meslektaşlarından yüzde 20 daha az ücret aldıkları ve daha az yükselme fırsatına sahip oldukları iddia edildi. Goldman Sachs'ın küresel insan sermayesi yönetimi başkanı Jacqueline Arthur Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, "On yılı aşkın bir süredir devam eden şiddetli davanın ardından, her iki taraf da bu konuyu çözüme kavuşturmayı kabul etti" dedi. 

Wall Street Journal geçen hafta bankanın davayı sona erdirmeyi amaçlayan uzlaşma görüşmeleri yaptığını bildirmişti. Davanın duruşmasının Haziran ayında New York Güney Bölgesi'nde başlaması planlanıyordu. Firmaya dava açan kadınlardan biri olan Shanna Orlich yaptığı açıklamada, "Yaklaşık on üç yıldır bu davayı tereddüt etmeden desteklemekten gurur duyuyorum ve bu anlaşmanın davayı açarken aklımda olan kadınlara yardımcı olacağına inanıyorum" dedi.