03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.05.2023 12:02 | Son Güncelleme: 04.05.2023 12:15

Goldman Sachs'tan Türk bankaları açıklaması: Muhalefet kazanırsa çok darbe alacaklar

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, müşterileriyle paylaştığı notta seçim öncesi Türk bankaları konusunda temkinli davrandığını söyledi. Bankadan Jolene Zhong, "Bankalar en çok darbeyi muhalefetin kazandığı senaryoda alacak" dedi
Goldman Sachs'tan Türk bankaları açıklaması: Muhalefet kazanırsa çok darbe alacaklar

Goldman Sachs'tan yapılan açıklamaya göre 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde Türk bankaları konusunda temkinli olduğunu ve kredi verenlerin, yıllardır uygulanan alışılmışın dışındaki para politikasının ardından oylama sonrası olası bir faiz artışına karşı ülkenin diğer hisse senetlerinden daha kırılgan olduğunu söyledi. 

Anketler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın para politikaları nedeniyle geçen yıl enflasyonun yüzde 85'in üzerine çıkmasına neden olan hayat pahalılığı krizi nedeniyle önemli seçimi kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Goldman Sachs müşterilerine gönderdiği bir notta, Türk bankalarının tarihsel olarak daha yüksek faiz oranlarından faydalandığını, ancak hükümetin geçtiğimiz Kasım ayında bankaları daha düşük oranlarda kredi vermeye zorlayan yeni kurallar oluşturmasıyla bu ilişkinin bozulduğunu söyledi.

"Faiz artışında etkilenme riskini artırdı"

Wall Street bankası, daha kısa vadeli kredilere geçişin ardından kredi verenlerin dirençli kaldığını, ancak yetkililerin bu yılın başlarında lira üzerindeki baskıyı hafifletmek için döviz sigortalı mevduatlar üzerindeki sınırı kaldırmasının bankaların olası bir faiz artışından etkilenme riskini artırdığını söyledi. Reuters'a konuşan Goldman Sachs'tan Jolene Zhong, "Bizim görüşümüze göre, bankalar en çok muhalefetin kazandığı bir senaryoda darbe alacak" diye yazdı.