21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.04.2024 09:05 | Son Güncelleme: 30.04.2024 09:12

Denkleme Kuzey Kore resmen dahil oldu: Ukrayna’ya düşen füze BM raporunda

Reuters’ın ele geçirdiği Birleşmiş Milletler raporu 2 Ocak’ta Ukrayna’nın Harkiv şehrine düşen füzenin Kuzey Kore'ye ait Hwasong-11 serisi bir balistik füze olduğunu doğruluyor. Bu durum Kuzey Kore’ye uygulanan silah ambargosunun ihlal edildiğini gösteriyor
Denkleme Kuzey Kore resmen dahil oldu: Ukrayna’ya düşen füze BM raporunda

Reuters tarafından görüntülenen raporda, BM yaptırım gözlemcileri, Güvenlik Konseyi’ne
2 Ocak'ta Ukrayna'nın Harkiv kentine düşen füzenin enkazının Kuzey Kore'ye ait Hwasong-11 serisi bir balistik füzeye ait olduğunu söyledi. 32 sayfalık raporda gözlemciler Kuzey Kore'ye uygulanan silah ambargosunu ihlal ettiği sonucuna vardı.

Resmi olarak Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) olarak bilinen Kuzey Kore, 2006 yılından bu yana balistik füze ve nükleer programları nedeniyle BM yaptırımları altında bulunuyor ve bu önlemler yıllar içinde daha da sıkılaştırıldı.

Rusya üretimi olduğuna dair hiç kanıt bulamadı

Enkazı incelemek üzere bu ayın başında Ukrayna’ya giden üç gözlemci, füzenin Rusya tarafından yapıldığına dair hiçbir kanıt bulamadı. Gözlemciler füzenin nereden ya da kim tarafından fırlatıldığını bağımsız olarak tespit edemediler.

Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore yaptırım komitesine 25 Nisan'da sundukları raporda "Ukraynalı yetkililer tarafından sağlanan yörüngeye ilişkin bilgiler füzenin Rusya Federasyonu toprakları içinde fırlatıldığını gösteriyor. Böyle bir konum, eğer füze Rus güçlerinin kontrolü altındaysa, muhtemelen Rusya Federasyonu vatandaşları tarafından tedarik edildiğini gösterecektir" diyen yetkililer, bunun 2006 yılında Kuzey Kore'ye uygulanan silah ambargosunun ihlali anlamına geleceğini de sözlerine eklediler.

ABD ve diğerleri Kuzey Kore'yi, Şubat 2022'de işgal ettiği Ukrayna'ya karşı kullanmak üzere Rusya'ya silah transfer etmekle suçladı. Hem Moskova hem de Pyongyang bu suçlamaları reddetti ancak geçen yıl askeri ilişkileri derinleştirme sözü verdi.

Harkiv bölge savcılığı 2 Ocak saldırısından birkaç gün sonra füzenin parçalarını medyaya göstererek Rus modellerinden farklı olduğunu ve "bunun Kuzey Kore tarafından tedarik edilen bir füze olabileceğini" söyledi.