29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.08.2022 09:13 | Son Güncelleme: 23.08.2022 09:29

Dennis Rodman Brittney Griner için Rusya'ya gidiyor

ABD'li NBA efsanesi Dennis Rodman, Rusya'da hapiste tutulan WNBA yıldızı Brittney Griner'in serbest bırakılması için devreye gireceğini ve elinden geleni yapacağını açıkladı
Dennis Rodman Brittney Griner için Rusya'ya gidiyor

Dennis Rodman, Washington'da katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamada, ABD'li Griner'ın serbest bırakılması için Rusya'ya gitmeyi planladığını söyledi. 61 yaşındaki efsane, "O kıza yardım etmek için Rusya'ya gitme iznim var. Bu hafta yola çıkacağım" dedi ancak izni kimden aldığını söylemedi. 

Adı Chicago Bull'la özdeşleşen Rodman, kendisini "basketbol elçisi" olarak tanımlıyor.

Beyaz Saray'dan adı açıklanmayan üst düzey bir yetkili ise AFP'ye, Griner'in evine dönmesi için çalışmaların sürdüğünü ve başka bir yolun, basketbolcuyu serbest bırakma çabalarını karmaşıklaştırıp engelleyeceğini söyledi.

Rodman 2013'te Kuzey Kore'yi ziyaret etmiş ve Kim Jong-un'la yakın dostluk kurduğunu açıklamıştı. 2012-2014'te Kuzey Kore'de tutuklanan Kenneth Bae, serbest bırakılmasında ünlü sporcunun rol oynadığını söylemişti. Yıldız basketbolcu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetiyle 2014'te Moskova'ya gitmişti. Rodman daha sonraysa Putin'in "havalı" olduğunu söylemişti.

Uyuşturucu gerekçesiyle hapiste (Olayın geçmişi)

Amerikan Kadınlar Basketbol Ligi'nde (WNBA) Phoenix Mercury'nin, WNBA'e ara verilen dönemde ise Rus kulübü UMMC Ekaterinburg'un formasını giyen 31 yaşındaki Griner'ın, şubatta Rusya'nın başkenti Moskova'daki Sheremetyevo Havalimanı'nda gerçekleştirilen aramada, bavulunda kenevirden elde edilen yağ bulunduğu Rusya Federal Gümrük Servisi'nce duyurulmuştu.

Griner, Himki Mahkemesi tarafondan 9 yıl hapse mahkum edildi ve  1 milyon ruble para cezasına çarptırıldı Rusya ile ABD’nin, aralarında Griner’in da olduğu tutukluların değişimine yönelik görüşmeler yaptığı iddia edilmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 27 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Griner’in yanı sıra Rusya’da tutuklu bulunan ABD’li Paul Whelan’ın iadesi için Moskova’ya önemli bir teklif hazırladıklarını duyurmuştu.

 

Phoenix Mercury formasıyla 2014'te WNBA şampiyonu olan, 7 kez all-star seçilen Griner, UMMC Ekaterinburg formasıyla da 4 FIBA Kadınlar Avrupa Ligi ve 3 Rusya ligi şampiyonluğu yaşadı. Griner, ABD Milli Takımı'nda ise 2'şer olimpiyat ve dünya şampiyonluğu elde etti.

(Kaynak: AA, AFP, Independent)