20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 14.03.2023 14:57 | Son Güncelleme: 14.03.2023 22:15

Donald Trump, 6 Ocak'ın sorumluluğunu Pence'e yükledi: Onu suçlayabilirsiniz

ABD eski başkanı Donald Trump, kendisi hakkında "Tarih onu hatalı bulacak" diyen Mike Pence'e yanıt verdi. 6 Ocak Kongre baskınından Pence'in sorumlu olduğunu belirten Trump, "Birçok açıdan 6 Ocak için onu suçlayabilirsiniz" dedi
Donald Trump, 6 Ocak'ın sorumluluğunu Pence'e yükledi: Onu suçlayabilirsiniz

ABD eski başkanı Donald Trump, Mike Pence'in 6 Ocak'ta Kongre'ye yapılan saldırıdan tarihin kendisini sorumlu tutacağı yönündeki iddiasına yanıt vererek saldırının eski başkan yardımcısının hatası olduğunu söyledi. Kampanya için Iowa'ya giderken uçakta gazetecilere konuşan Trump, "Eğer oyları yasama organlarına geri gönderseydi, 6 Ocak'ta bir sorun yaşamazlardı, dolayısıyla birçok açıdan 6 Ocak için onu suçlayabilirsiniz" dedi. 

Trump, Pence'in Senato Başkanı olarak seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle karışıklık çıkan eyaletlerde sonuçları onaylamayı reddetmesi ve Trump'ın Joe Biden karşısındaki yenilgisini tersine çevirmesi yönündeki isteğine atıfta bulundu. The Guardian'ın haberine göre Trump, "Eğer oyları Pennsylvania, Georgia, Arizona'ya geri gönderseydi inanıyorum ki farklı bir sonuç elde ederdiniz. Ama aynı zamanda bizim deyimimizle 6 Ocak'ı yaşamamış olacağınıza da inanıyorum" ifadelerini kullandı. 

Kongre'ye yapılan baskın, Trump'ın destekçilerine savaşmalarını söylemesinin ardından gerçekleşti. Binden fazla kişi tutuklandı, yüzlercesi suçlandı ve birçoğu hüküm giydi.  Trump ayaklanmayı kışkırtmakla suçlandı ancak Senato'da yeterli sayıda Cumhuriyetçi'nin ona sadık kalması üzerine beraat etti. Geçen yıl Temsilciler Meclisi'nin 6 Ocak komitesi Trump hakkında Adalet Bakanlığı'na dört suç duyurusunda bulundu. Soruşturma halen devam ediyor.

6 Ocak komitesi, Pence'in, danışmanlarının kendisine bunu yapmaya yetkisi olmadığını söylemesine rağmen Trump'ın oyların onaylanmasını engelleme planına uymayı nasıl reddettiğini özetledi. Pazartesi günü Iowa'ya giden uçakta Trump, Pence'in sonuçları onaylamayı reddetme hakkına sahip olduğunu bir kez daha iddia etti. Pence, Trump'a sadık bir başkan yardımcısıydı ancak şimdi 2024 seçimleri için adaylık yarışına hazırlanıyor.

"Kongre Binası'ndaki herkesi tehlikeye attı"

Pence, cumartesi günü Washington'daki Gridiron yemeğinde yaptığı konuşmada Trump'ın isyandaki suçluluğuna değindi. Eski başkan yardımcısı, "Başkan Trump hatalıydı. Seçimi iptal etmeye hakkım yoktu ve onun pervasız sözleri ailemi ve o gün Kongre Binası'ndaki herkesi tehlikeye attı ve tarihin Donald Trump'ı sorumlu tutacağını biliyorum"