27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.12.2023 11:02 | Son Güncelleme: 06.12.2023 11:35

Donald Trump: Başkan seçilirsem yalnızca ilk gün diktatör olacağım

Fox News sunucusu Sean Hannity'ye röportaj veren Donald Trump, Demokratların iddialarının aksine gelecek yıl başkan seçilirse sadece ilk diktatör olacağını söyledi
Donald Trump: Başkan seçilirsem yalnızca ilk gün diktatör olacağım

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump, Fox News sunucusu Sean Hannity'nin, Demokratların eleştirilerine yanıt vermesini istemesi üzerine Beyaz Saray'a dönmesi halinde gücünü kötüye kullanacağı ihtimalini reddetti. Cumhuriyetçi başkan adayı rakiplerini haşarat olarak nitelendirerek onları hedef almaktan bahsetti ve kendisine karşı siyasi amaçlı olduğunu iddia ettiği kovuşturmalar nedeniyle ikinci bir dönem kazanması halinde intikam alma sözü verdi. Trump'ın Cumhuriyetçi önseçimleri domine etmesiyle birlikte Başkan Joe Biden da uyarılarını arttırdı ve Trump'ın "Amerikan demokrasisini yok etmeye kararlı" olduğunu iddia etti.

"Meksika sınırını kapatacağım"

Iowa'da televizyonda yayınlanan belediye binası etkinliğinde Trump'a, Beyaz Saray'a yeniden seçilmesi halinde siyasi rakiplerinden intikam almak için gücünü kötüye kullanacağı iddiasını reddetmesi için iki soru soruldu. Dün kaydedilen röportajda Hannity, "Bu gece Amerika'ya söz veriyorsunuz, Hiçbir koşul altında, hiç kimseye karşı intikam almak için asla gücü kötüye kullanmayacaksınız değil mi?" dedi. Trump, bu soruya "İlk gün hariç" diye yanıt verdi. Eski başkan, sözünü ettiği ilk gün başkanlık yetkilerini kullanarak Meksika ile olan güney sınırını kapatacağını ve petrol sondajını genişleteceğini söyledi.

Trump daha sonra iddiasını tekrarladı ve Fox News sunucusu için "Bu adamı seviyorum. Bana 'Diktatör olmayacaksın, değil mi?' diyor. Dedim ki: 'Hayır, hayır, hayır, ilk gün hariç. Sınırı kapatıyoruz ve sondaj yapıyoruz, sondaj yapıyoruz, sondaj yapıyoruz. Ondan sonra diktatör değilim' dedim" ifadelerini kullandı. 

Röportajın başlarında Hannity, Trump'a yeniden başkan seçilirse, gücü kötüye kullanmak, yasaları çiğneyerek hükümeti, insanların peşine düşmek için kullanmak gibi bir planı olup olmadığını sordu. Trump, "Şu anda kullandıkları gibi mi demek istiyorsunuz?" diye cevap verdi. Trump'ın kampanya söylemi ve ikinci dönem için federal bürokrasinin büyük bir bölümünü kovmayı ve rakiplerini hedef almayı içeren kapsamlı planları Demokratları alarma geçirdi ve Trump'a karşı olası bir rövanş maçına hazırlanan Biden için başlıca seçim argümanı haline geldi.

Biden'ın kampanya yöneticisi Julie Chavez Rodriguez Trump'ın röportajına dair yaptığı açıklamada, "Donald Trump bize yeniden seçilmesi halinde tam olarak ne yapacağını söylüyordu ve bu gece ilk günden diktatör olacağını söyledi. Amerikalılar ona inanmalı" dedi. 

Kazanırsa Biden'a dava açacak

Bu arada Trump da Biden'a karşı durumu tersine çevirmeye çalıştı ve cumartesi günü Iowa'da yaptığı bir konuşmada Başkan'ın gerçek "Amerikan demokrasisinin yok edicisi" olduğunu savunurken, uzun süredir dile getirdiği, hakkındaki dört suç iddianamesinin Biden'ın başlıca siyasi rakibine zarar vermek için federal adalet sistemini kötüye kullandığını gösterdiği iddiasını tekrarladı. Trump kazanması halinde Biden hakkında dava açacağına söz verdi.