26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2022 09:01 | Son Güncelleme: 06.09.2022 09:09

Donald Trump'ın istediği oldu: Soruşturmaya bağımsız uzman atandı

Mar-a-Lago baskınında ele geçirilen gizli belgilerle ilgili ABD eski Başkanı ve savcılar arasındaki anlaşmazlık Donald Trump'ı istediği gibi sonuçlandı. Federal yargıç Trump'ın bağımsız uzman talebini kabul etti
Donald Trump'ın istediği oldu: Soruşturmaya bağımsız uzman atandı

ABD eski Başkanı Donald Trump’ın ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) konutunda ele geçirdiği dosyaları gözden geçirmek için özel uzman atanması başvurusuyla ilgili davada karar verildi. 2020’de Trump tarafından atanan Bölge Yargıcı Aileen Cannon, Florida’da Cumhuriyetçi avukatlar ve Adalet Bakanlığı temsilcilerinin katıldığı bir duruşma sonrası aramada ele geçirilen belgelerin incelenmesi için bağımsız bir uzman atanması talebine kabul etti.

Bağımsız bir avukat olan uzman, ele geçirilen belgelerin avukat-müvekkil gizliliği ya da başkanlarının belirli iletişimleri gizli tutmalarına izin veren yürütme ayrıcalığı kapsamında olup olmadığını belirleyecek. Bu karar, Trump için bir kazanım olarak görülüyor.

Soruşturmayı geciktirebilir

ABD eski Başkanı uzman atanması talebinde bulunurken, savcılar bu talebe şiddetle karşı çıkmıştı. Kararın Adalet Bakanlığı’nın gizli belgelere ilişkin yürüttüğü soruşturmayı geciktirebileceği kaydediliyor. Bunun nedeni, yargıcın, uzmanın bağımsız incelemesi tamamlanana kadar hükümetin el konulan materyalleri incelemesi veya soruşturması için kullanmasını yasaklaması.