29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 03.06.2023 11:22 | Son Güncelleme: 03.06.2023 13:02

Donald Trump'ta olduğu iddia edilen İran belgesi kayıp mı?

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın görevinden ayrılırken gizli belgeleri Beyaz Saray'dan aldığına dair yürütülen soruşturma da İran'la ilgili bir belge bulunamıyor. Adalet Bakanlığı'nın daha önce ele geçirdiği bir ses kaydına göre belge Trump'ta ancak avukatları yerini tespit edemedi
Donald Trump'ta olduğu iddia edilen İran belgesi kayıp mı?

ABD eski Başkanı Donald Trump'a yönelik yürütülen gizli belge soruşturmasında bir belgenin kayıp olduğu öne sürüldü. CNN'in haberine göre Trump'ın avukatları, eski başkanda olduğu iddia edilen İran'a yönelik gizli bir belgenin yerini tespit edemedi.  

Yakın kaynakların aktardıklarına göre Trump'ın 2021'de kaydedilen bir toplantıda olası bir İran saldırısıyla ilgili gizli bir Pentagon belgesini sakladığını belirtmesinin ardından Mart ayında savcıların bir mahkeme celbi çıkardı ve avukatlarından belge ile birlikte Trump'ın hala sahip olabileceği diğer gizli materyalleri teslim etmelerini talep ettiklerini söyledi.

Toplantıyı bilmediğini iddia etti

Trump'ın avukatlarının belgenin yerini tespit edemedikleri mahkemeye bildirildi ve belgenin Ulusal Arşivlere iade edilip edilmediği bilinmiyor. Trump Perşembe günü Truth Social'da yaptığı bir paylaşımda Adalet Bakanlığı'nın soruşturmasını cadı avı olarak nitelendirdi ve daha sonra Fox News sunucusu Sean Hannity'ye kayıttaki toplantı hakkında hiçbir şey bilmediğini söyledi. Oysa ses kayıtlarındaki konuşan Trump'ın toplantıda olduğu biliniyor. Adalet Bakanlığı'nın Trump hakkındaki soruşturmasını yürüten Özel Danışman Jack Smith daha önce Trump'ın diğer gizli belgelerin varlığını avukatlarından kasıtlı olarak gizlediğini öne sürmüştü. 

CNN'e göre belgeyle ilgili ayrıntılar Trump'ın Beyaz Saray'daki eski özel kalem müdürü Mark Meadows'un otobiyografisinde de yer alıyor. Kitapta, Trump'ın Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in İran'a saldırı planını içeren bir raporundan bahsettiği toplantıya atıflar yer alıyor. Bu kayıt ve belgenin ortadan kaybolması, Adalet Bakanlığı'nın Trump'ın Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra tüm gizli belgeleri iade etmediğine dair endişelerini arttırıyor.

Trump'ın  sözcüsü CNN'e yaptığı açıklamada kayıtla ilgili haberlerin siyasi bir zulmün parçası olduğunu söyledi ve Adalet Bakanlığı'nın soruşturmasının haksız olduğunu ekledi. Kaydedilen toplantının Trump'ın New Jersey'deki golf kulübünde güvenlik yetkisi olmayan kişilerle birlikte gerçekleştiği belirtildi. CNN'e göre Trump gizli bilgileri paylaşmak istediğini ancak kayıtların gizliliğini kaldıramayacağını bildiğini söyledi.  FBI geçen yıl Ağustos ayında eski başkanın Mar-A-Lago'daki evinde gizli kayıtlara el koymuş, federal savcılar da Trump'ın ya da ekibinin gizli kayıtları yanlış kullanıp kullanmadığını araştırmaya başlamıştı.