29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 01.06.2023 10:58 | Son Güncelleme: 01.06.2023 11:28

Savcılar ses kaydını ele geçirdi: Donald Trump gizli belgeleri elinde tuttuğunu kabul ediyor

ABD'de başkanlığı sırasında gizli belgeleri aldığına dair soruşturma yürütülen Donald Trump'ın bir ses kaydı ortaya çıktı. The Guardian'a konuşan kaynaklara göre Trump kayıtta, İran'la ilgili bir belgenin başkanlığı sırasında gizliliğini kaldırmadığı için pişmanlığını dile getiriyor
Savcılar ses kaydını ele geçirdi: Donald Trump gizli belgeleri elinde tuttuğunu kabul ediyor

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın ulusal güvenlik belgelerini saklamasıyla ilgili soruşturmaya aşina olan kişilere göre, savcılar 2021 yazında Trump'ın alıkoyduğunu kabul ettiği İran'la ilgili bir askeri belgenin gizliliğini kaldırmasını önerdiği bir toplantının ses kaydını ele geçirdi. 

Söz konusu belgenin gizli olarak etiketlendiği anlaşılıyor ki bu da Adalet Bakanlığı'nın casusluk davalarında hassas olabilecek çok gizli ya da çok düşük seviyedeki gizli etiketi taşıyan belgeler yerine genellikle bu seviyedeki belgelerin saklanmasını suçlamayı tercih etmesi açısından önemli. Kayıt, Trump'ın Bedminster golf kulübünde, eski özel kalem müdürü Mark Meadows'un bir kitap yazmasına yardımcı olan kişilerle bir araya geldiği Temmuz 2021'de, sözlerini doğru bir şekilde aktardıklarından emin olmak için yazarlarla yapılan konuşmaları düzenli olarak kaydeden yardımcısı Margo Martin tarafından yapıldı.

"Gizliliğini kaldırmalıydım"

The Guardian'a konuşan kaynaklar, ses kaydının birkaç dakikasında Trump'ın belgeyi tartışamayacağından bahsettiğini, çünkü artık görevde olmadığı için gizliliği kaldırma yetkisine sahip olmadığını ancak bunu Beyaz Saray'dayken yapması gerektiğini öne sürdüğünü söyledi. Ancak belgenin gizliliğini kaldırmış olması gerektiğine dair daha önce dile getirilmeyen öneri, Trump'ın ulusal güvenlik açısından hassas olan belgeleri elinde tuttuğunu ve bu belgelerin yetkisiz kişilerle tartışılmasına ilişkin sınırlamaları bildiğini göstermesi bakımından potansiyel olarak tehlikeli bir an teşkil ediyor. CNN daha önce kaydın savcıların elinde olduğunu yazmıştı. 

Özel danışman Jack Smith'in ofisindeki savcıların, Trump'ı hedef alan cezai soruşturmanın yoğunlaştığı ve Trump'ın çok sayıda yardımcısının Washington'daki soruşturmada kanıtları dinleyen jüri önünde ifade vermek üzere mahkemeye çağrıldığı Mart ayında kaydı elde ettikleri tahmin ediliyor.  

Kaynaklara göre kaset, çok sayıda tanığa dinletildi. Kaynaklardan biri, Trump'ın avukatlarının kasetten ilk kez Martin ifade verdikten sonra haberdar olduklarını söyledi. Meadows, A Chief's Chief adlı kitabında, Trump'ın bir keresinde Genelkurmay Başkanı Mark Milley tarafından hazırlanan ve İran'a saldırı planını içeren dört sayfalık bir raporu nasıl hatırladığını anlatıyor, ancak yazarlarının katıldığı toplantının aynı toplantı olup olmadığı belli değil. Ancak Temmuz 2021'de kaydedilen toplantı, Trump'ın Milley'in başkanlığının son haftalarında İran'a saldırmaması yönünde telkinde bulunduğuna dair haberlere öfkelenmesinden kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Yine cadı avı olarak nitelendirdi

Belge hakkında bilgi sahibi olan bir kişi, Trump'ın İran'a saldırı raporunun ana hatlarını içeren belgenin Milley'nin iddialarını çürüteceğine inandığını, ancak raporun aslında Trump yönetiminin başlarında Joseph Dunford'un genelkurmay başkanı olduğu dönemde yazıldığını söyledi. Trump'ın adına açıklama yapan bir sözcü ise, "Bu siyasi zulmün arkasındaki radikal partizanlardan gelen sızıntılar, gerilimi alevlendirmek ve medyanın Başkan Trump ve destekçilerine yönelik tacizini sürdürmek için tasarlanmıştır. Söz konusu Başkan Trump olduğunda, cadı avlarını sürdürürken düşmeyecekleri derinlik olmadığının bir kanıtı daha" ifadelerini kullandı.