23 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.08.2024 09:02 | Son Güncelleme: 13.08.2024 09:26

DSÖ: Yunanistan'daki yangınlar derin endişe verici

Yunanistan'da orman yangınlarıyla mücadele devam ediyor. Hava koşullarının söndürme çalışmalarını zorlaştırdığı ülkede yüzlerce kişi tahliye edildi, başkent Atina'yı duman kapladı. DSÖ Türkiye ve AB'nin söndürme çalışmalarına destek için hareke geçtiği yangınların endişe verici olduğunu duyurdu

Yunanistan’da geçtiğimiz cumartesi gününden bu yana 40 yangın çıkarken, itfaiyenin 7 yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Ağaçlar, evler ve arabaların yandığı orman yangınları nedeniyle bölgedeki bazı hastaneler ve çok sayıda kasaba ile köy boşaltıldı. 

Yangınlarda son durum

Varnava bölgesinde, 11 Ağustos'ta öğleden sonra çıkan yangına 500'den fazla itfaiyeci, 152 itfaiye aracı, çok sayıda gönüllü, 17 yangın söndürme uçağı ve 15 helikopterle müdahale ediliyor. Çok sayıda evin zarar gördüğü yangında polis ve itfaiye ekipleri, çoğunluğu yaşlı ve uyarıları dikkate almayan 200'den fazla kişiyi tahliye etti. 

Vrilisia'ya da sıçrayan yangında, yanmış bir ceset bulundu. Ülkede geçen yıl çıkan orman yangınlarında en az 28 kişi ölmüş ve 20'den fazla kişi de yaralanmıştı.

 

Yunanistan İtfaiye Teşkilatı Sözcüsü Vasilyos Vathrakoyannis, dün yaptığı açıklamada, ekiplerin zor şartlar altında çalıştığını ifade ederek, vatandaşların tahliye kararlarına uymalarını istemişti. Tahliye emirlerine uymayı reddedenlerden bazılarının evlerinde mahsur kaldığını belirten Vathrakoyannis, "İtfaiye ekipleri kurtarma operasyonları sırasında hayatlarını tehlikeye atıyor.

Vatandaşların tahliye emirlerine uyması gerekir" demişti. Vathrakoyannis, polis ve itafaiye ekiplerinin, çoğunluğu yaşlı ve uyarıları dikkate almayan 200'den fazla kişiyi tahliye ettiğini belirtmişti.

Türkiye ve AB'den destek

Haberlerde, yangın söndürme çalışmalarına katılmak üzere Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması çerçevesinde Fransa'dan bir helikopter, 28 itfaiye aracıyla ve 200 itfaiyeci, İtalya'dan iki uçak ve Çekya'dan 75 itfaiyeci ve 25 aracın Yunanistan'a gönderileceği açıkladı. Türkiye'nin de yangınla mücadele eden Yunanistan'a destek olmak amacıyla iki yangın söndürme uçağı ve bir helikopter göndermek için çalışma başlattı. 

"Acil sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya hazırız"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yangınlarla ilgili X sosyal medya platformundan paylaşımda bulundu. "Yunanistan'daki yangınlar insanların hayatlarını ve sağlıklarını tehdit ediyor ve derinden endişe verici" ifadelerini kullanan Ghebreyesus, DSÖ'nün, yangından etkilenenlerin acil sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olduğunu bildirdi.

Ghebreyesus, iklim krizinin varlığını her gün hatırlattığını belirterek, liderlere, iklim değişikliğine karşı atılacak adımlarla ilgili verilen taahhütler doğrultusunda acilen harekete geçme çağrısında bulundu.