23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.04.2024 10:30 | Son Güncelleme: 20.04.2024 11:35

Dubai'yi sarsan yağış felaketi sonrası uyarı: İklim savaşları çıkabilir

Dubai'de meydana gelen aşırı hava olaylarına dair Newsweek'e konuşan meteorolog, bulut tohumlamanın kontrolden çıkması halinde ülkeler arasında iklim savaşları çıkabileceği konusunda uyardı. Uzmanlar, bu yöntemin etkileri hakkında fikir ayrılığı yaşıyor
Dubai'deki selde mahsur kalan araçlar. 16 Nisan 2024
Dubai'deki selde mahsur kalan araçlar. 16 Nisan 2024

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrinde aşırı sele neden olan sağanak yağmur, okulların kapanmasına, evlerin sular altında kalmasına ve seyahatlerin ertelenmesine yol açarak geniş çaplı aksamalara neden oldu. Şehre sadece 24 saat içinde 142 milimetreden fazla yağmur yağdı ki bu da bölge için en az bir yıllık yağmura eşdeğerdi. Aşırı sağanak yağışın nedenine dair 'bulut tohumlama' teorisi ortaya atıldı. Bulut tohumlama; uçakların bulutlara kimyasal madde enjekte ederek yağmur yağmasının sağlandığı bir yöntem. Uygulama 1940'larda başlatıldı ve artık sadece BAE gibi az yağış alan bölgelerde kullanılıyor. Ancak uzmanlar bu vakada bulut tohumlamanın sorumlu olup olmadığı konusunda hemfikir değiller ve bu durum meteoroloji camiasında bazı tartışmalara neden oldu.

"İklim savaşlarına neden olabilir"

Çevre teknolojileri şirketi KISTERS'in kıdemli meteorologlarından Johan Jaques, hava durumunu değiştirmek için teknoloji kullanıldığında istenmeyen sonuçlar olabileceğine inanıyor. Hatta diplomatik sonuçlar ve ardından iklim savaşları olabileceğini düşünüyor. Jaques "Bulut tohumlama yağış sürecini geliştirmeyi ve hızlandırmayı amaçlıyor. Özellikle uzun süredir yağmur görmemiş bölgelerde, bu tür yoğun yağışlar aşırı akışa ve bunun sonucunda potansiyel ani sellere yol açabilir" dedi.

"Üzerinde çok az kontrolümüz var"

"Dubai selleri, hava durumunu değiştirmek için bu tür bir teknolojiyi kullandığımızda ortaya çıkan istenmeyen sonuçlara dair çarpıcı bir uyarı niteliğinde" diyen Jaques açıklamlarına şöyle devam etti:
"Tüm bunlara ek olarak bulut tohumlama sonrası sistem üzerinde çok az kontrolümüz var. Bir bölgede çok ihtiyaç duyulan yağışı sağlamak için bulut tohumlama gibi tekniklerin kullanılması, başka bir bölgede ani sellere ve kuraklığa neden olabilir."

Dubai'deki aşırı yağış olaylarının bulut tohumlamadan kaynaklandığını gösteren hiçbir kanıt yok. Hatta uzmanlar bunun pek de olası olmadığını dile getirdiler. New York Times'a konuşan Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nin bulut tohumlama uzmanı Steven Siems, "Yağmur iyileştirme çalışmaları bu tür bir yağış artışına neden olmaz"dedi ve bulut tohumlamadan kaynaklanan etkilerin çok düşük olacağını söyledi.

Yine de Jaques doğal hava düzenine müdahale konusunda uyarıda bulunmaya devam ederek "Ne zaman doğal yağış düzenine müdahale etsek, üzerinde çok az kontrolümüz olan bir olaylar zincirini başlatmış oluruz" dedi.