Dünya, endüstri öncesi döneme göre 1.2 derece daha sıcak. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne göre 1.5 santigrat derecelik ısınmada, insan sağlığı, geçim kaynakları, gıda güvenliği, güvenlik, su temini ve ekonomik büyüme önemli darbeler alacak, 2 derecelik ısınma ise bu tehlikeleri katlayacak. Rapora göre, ısıya bağlı hastalık ve ölüm riski, 1,5 santigrat derece ısınmada 2 dereceye göre daha düşük.
- 1.5 derecelik artış daha fazla orman yangını, daha sık normal dışı hava koşulları ve istilacı türlerin artması demek.
- Dünya 1.5 derece ısınırsa, her beş yılda bir sıcak dalgalarıyla mücadele edeceğiz. Kutuplarda yaz aylarında daha az buz göreceğiz. Deniz canlılarının yaşam kaynağı mercan resimlerinin yüzde 70 ila 90’ı ölecek. Bitkilerin yüzde 8’i, böceklerin yüzde 6’sı yaşam alanlarının yarısını kaybedecek.
- 1.5 derece ısınmada, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 14’ü en az beş yılda bir şiddetli ısı dalgalarına maruz kalacak.
- Dünyanın orta enlemlerinde, en sıcak günler 1.5 derece ısınmada 3 dereceye kadar daha sıcak olacak.
- Yüksek enlemlerde, en soğuk geceler, 2 derecelik ısınmada yaklaşık 6 derece daha sıcak olacak. Dünya ısınmayı 1.5 derecede tutabilirse bu rakam 4.5 derecede kalacak.
- Dünyanın 2 derece yerine 1.5 derece ısınması, dünya nüfusunun yüzde 50’ye kadar daha azının su sıkıntısı yaşaması anlamına geliyor.
- 1.5 derecelik ısınmada okyanuslar daha asidik hale gelecek. Okyanusların oksijen seviyeleri de azalacak ve bu da denizin ortasında “ölü bölgelere” yol açacak.
- Rapora göre, 1.5 santigrat derecelik ısınmada, birçok deniz canlısının coğrafi dağılımı daha yüksek enlemlere kayacak.
- Gıda, Güney Afrika, Akdeniz, Orta Avrupa ve Amazon’da 1.5 derecede azalacak ancak 2 derecede fark daha büyük olacak. Yaklaşık 2 derecelik ısınmada mera hayvanlarının yüzde 7 ila 10’u kaybedilecek.
- Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre 1.5 derecelik artışın önümüzdeki 5 yıl içinde gerçekleme olasılığı yüzde 40.