Dünyanın dört bir yanında binlerce kişi, Elon Musk’ın eski ABD Başkanı Donald Trump ile birlikte "federal hükümeti zayıflatma çabalarına karşı" protesto gösterileri düzenledi. Cumartesi günü, ABD’deki ve Avrupa'daki neredeyse tüm Tesla bayileri önünde eş zamanlı eylemler yapıldı. Protestocular, Tesla CEO’su Musk’ın ekonomik gücünü hedef aldı.
Eylemcilerin üç talebi var
Organizatörler, eyleme katılanlardan üç talepte bulundu: Tesla satın almamak, Tesla hisselerini satmak ve “Tesla Takedown” hareketine katılmak. Grup tarafından paylaşılan bir sloganda, “Tesla’yı zayıflatmak, Musk’ı durdurmaktır. Musk’ı durdurmak ise hayatları ve demokrasimizi kurtarmaya yardımcı olacaktır” ifadeleri yer aldı.
The Guardian'da yer alan habere göre cumartesi günü, dünya çapında 200’den fazla Musk karşıtı protesto planlandı. Protestolar, öğle saatlerinde Avustralya ve Yeni Zelanda’daki Tesla bayileri önünde başladı, ardından Finlandiya, Norveç, Danimarka, Almanya, Fransa, Hollanda ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerine yayıldı. Her protesto, yerel temalarla organize edildi. İrlanda’daki gösteriye “Smash the Fash” (Faşizmi Yık), İsviçre’deki protestoya ise “Down with Doge” (Doge’ye Son) adı verildi. Tesla Takedown hareketinin Bluesky platformunda paylaştığı fotoğraflarda, ABD’de Tesla’nın eski merkezi San Jose ve yeni genel merkezi Austin’de de eylemler yapıldığı görüldü.
Binlerce kişiyi işten çıkaracak
Dünyanın en zengin insanı olan Musk, federal bütçeleri düzenlemekle görevli “hükümet verimliliği departmanının” (DOGE) başında bulunuyor. Musk, bu kapsamda binlerce federal çalışanı işten çıkartmışken, perşembe günü yaptığı bir röportajda “Neredeyse kimse işten çıkarılmadı” iddiasında bulundu. Sosyal Güvenlik Kurumu, Eğitim Bakanlığı ve Ulusal Park Hizmeti gibi birçok kurumda bütçe kesintilerine öncülük eden Musk, bu nedenle sert eleştirilerle karşı karşıya. Musk ve Tesla, konuya ilişkin açıklama yapmadı.
ABD’nin kuzeydoğusundan batı kıyısına kadar neredeyse her eyalette protestolar düzenlendi. Massachusetts, New York, Florida, Teksas, Washington ve Kaliforniya’da planlanan eylem sayısı 100’ü geçti. Kanada’nın birçok bölgesinde de gösteriler yapıldı.
'Aşırı sağı finanse ediyor'
Londra’da ise onlarca protestocu, Batı Londra’daki A40 otoyolu üzerinde bulunan bir Tesla bayisinin önünde toplandı. İngiliz The Guardian'a konuşan LGBTİ+ hakları savunucusu Nigel Warner “Musk son derece rahatsız edici biri. Aşırı sağı finanse ediyor ve Cumhuriyetçi politikacıların karşı çıkması halinde seçimlerde fon desteğini kaybetmelerine yol açıyor” dedi.
ABD’de ailesi olan ve Londra’daki Tesla bayisi önünde protestoya katılan Louise Cobbett-Witten ise “Hiçbir şey yapmamak için fazla büyük bir sorun bu. Bir araya gelmek gerçekten moral verici. Herkes bir şeyler yapmalı. Büyük bir stratejimiz yok, sadece caddenin kenarında durup pankartlarla bağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Şiddetsizlik çağrısı
Tesla Takedown organizatörleri, Musk, Trump ve Doge’a karşı seslerini yükseltmeye devam edeceklerini belirtti. Hareketin internet sitesinde, “Kimse gelip bizi kurtarmayacak” mesajı öne çıkıyor.
Amerikan Üniversitesi’nden Maharawal, bu söylemin dikkat çekici olduğunu vurgulayarak, “Ülke çapında ve küresel çapta insanlar ‘Kimse bizi kurtarmayacak’ diyerek protesto ediyorsa, bu öfkenin ve çaresizliğin boyutunu gösteriyor” dedi.
Öte yandan, organizatörler, Tesla bayilerine yönelik şiddet olaylarından uzak durduklarını belirtti. Son dönemde birçok Tesla tesisine molotof kokteylleri atıldığı, kurşun sıkıldığı veya “Elon’a lanet olsun” ve “Tesla faşisttir” gibi ifadelerin sprey boyayla yazıldığı bildirildi. Trump, Tesla bayilerine yönelik saldırıları “yerel terör” olarak nitelendireceğini açıkladı.
Tesla Takedown ise şiddet eylemlerini kınadı. Grup, “Biz barışçıl bir taban hareketiyiz. Şiddete ve mülke zarar verilmesine karşıyız. Kamu alanında barışçıl protesto, terörizm değildir” açıklamasında bulundu.