19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.09.2024 09:06 | Son Güncelleme: 18.09.2024 09:10

Dünyanın en eski pazar gazetesi satılmaya yakın

Tortoise Media, 1791’de kurulan ve 1993’ten bu yana Guardian Medya Grubu çatısı altında yayın yapan The Observer’ı satın almak için görüşmeler yaptıklarını duyurdu
Dünyanın en eski pazar gazetesi satılmaya yakın

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden The Guardian’ın sahibi olan Guardian Medya Grubu (GMG), dünyanın en eski pazar günü gazetesi olan The Observer’ın satışı için internet haber sitesi Tortoise Media ile görüşmekte olduklarını duyurdu.

Görüşmeleri haberleştiren ilk kurum olan Sky’ın aktardığına göre görüşmeler bir süredir devam ediyor; The Observer ekibine ise konuyla ilgili ilk kez bugün bilgi verildi. Guardian Medya Grubu ve Tortoise görüşmeleri doğruladı.

GMG, ekibe yaptığı bilgilendirmede teklifin, dikkate alınarak değerlendirecek boyutta olduğunu söyledi. Observer ekibine ayrıca anlaşılması durumunda The Tortoise’un yüksek bir yatırım yaparak gazeteyi ayrı bir ürün olarak tutma güvencesi verdiği belirtildi.

GMG CEO’su Anna Bateson konuyla ilgili açıklamasında, “Önümüzde heyecan verici bir stratejik fırsat var. Observer yüklü bir yatırımla geleceğini inşa edebilir ve Guardian da daha küresel, daha dijital ve daha okur destekli büyüme stratejisine odaklanabilir” diye konuştu. The Guardian’ın Genel Yayın Yönetmeni Katharine Viner da satışın iki gazete için de olumlu bir gelişme olma potansiyeli olduğunu vurgularken, “Müthiş gazetecilik sicili, sadık okuyucu kitlesi ve dünyanın en eski pazar gazetesi olarak taşıdığı mirasla The Observer’ın iyi ellerde olması benim için çok önemli” dedi.

Kendini “yavaş gazetecilik” yapan bir medya kurumu olarak niteleyen Tortoise Media, GMG’ye yaptığı teklifte gelecek 5 yıl içinde The Observer’a 25 milyon Sterlin’den fazla yatırım yapacağını taahhüt etti.

Tortoise’un kurucusu ve editörü olan James Harding, “Biz The Observer’ın haber denince akla gelen en güçlü isimlerden biri olduğuna inanıyoruz. Hem basılı hem de dijital olarak geleceği olduğuna inanıyoruz. The Guardian’ın idaresi altında belirlenen değerler ve seviyeyi de koruyacağız, The Observer’ın editöryal bağımsızlık, kanıt temelli habercilik ve gazetecilik ahlakını da” dedi.

Tortoise, The Observer’ı satın almaları durumunda gazetenin her pazar günü basılı olarak yayımlanmaya devam edeceğini söyledi.

1791 yılın kurulan The Observer, 1993 yılında GMG tarafından alındı. O tarihten bu yana The Observer, The Guardian’ın kardeş gazetesi olarak yayınlarını sürdürüyor. Gazetenin haberleri, The Guardian’ın internet sitesinde yayınlanıyor.

Tortoise Media, 2019 yılında eski London Times editörü ve BBC haber müdürü James Harding ile Birleşik Krallık’ın eski Washington Büyükelçisi Matthew Barzun tarafından kuruldu. Haber sitesi, son dakika haberciliği yerine gündemdeki konularla ilgili kapsamlı analiz ve dosyalar hazırlıyor.