10 Temmuz 2025, Perşembe
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 19.05.2025 10:37 | Son Güncelleme: 20.05.2025 17:56

Duvarı delip firar ettiler: ABD polisi başlarına 20 bin dolar ödül koydu

ABD'nin Louisiana eyaletindeki bir hapishaneden kaçan 10 kişinin görüntüleri ortaya çıktı. Mahkumların kaçmak için deldikleri duvara 'Çok kolay oldu' yazması ise dünya medyasında ses getirdi
Duvarı delip firar ettiler: ABD polisi başlarına 20 bin dolar ödül koydu
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

ABD’nin Louisiana eyaletindeki New Orleans kentinde bulunan Orleans Adalet Merkezi’nden geçen hafta 10 mahkum birden kaçtı. Firar eden mahkumların yakalanmasına yardımcı olacak bilgi sağlayanlara verilecek ödül kişi başına 20 bin dolara çıkarıldı.

Çoktan farklı eyaletlere geçtiler

Louisiana Eyalet Polisi Müdürü Albay Robert Hodges, 10 firari mahkumdan yedisinin hala yakalanamadığını doğruladı. Hodges, “Bu yedi firari hakkında elimizde somut istihbarat var,” dedi ancak bazı mahkumların farklı eyaletlere geçmiş olabileceğini de belirtti.

Kaçaklardan dördünün Corey Boyd, Lenton Vanburen, Jermaine Donald ve Derrick Groves ikinci derece cinayetle suçlandığı açıklandı. Polis, firarilerin silahlı ve tehlikeli olduğunu vurguladı.
Yakalanan üç mahkumun ilk 24 saat içinde tekrar gözaltına alındığı ve Louisiana’daki başka bir cezaevine nakledildiği bildirildi.

Film gibi kaçış

Yapılan tespitlere göre firar, 17 Mayıs Cuma günü saat 01.01 sularında gerçekleşti. Mahkumlar önce bir hücre kapısını zorlayarak açtı, ardından tuvaletin arkasındaki duvardan geçerek cezaevinden dışarı çıktı. Yükleme kapısından geçen firariler, dikenli tellere karşı kendilerini battaniyelerle koruyarak cezaevi duvarını aştı ve demiryolu üzerinden otoyola ulaştı. Dahası mahkumlar kaçtıkları deliğin hemen üzerine 'Çok kolaydı' yazdı.

Sabah 08.30’da yapılan rutin sayımda mahkumların eksik olduğu fark edildi. İlk etapta 11 mahkumun kaçtığı sanıldıysa da birinin hücresinin değiştirildiği anlaşıldı.

Yetkililer, firarın “içeriden yardım almadan” mümkün olamayacağını söylüyor. Orleans Parish Şerifi Susan Hutson, “Bu kişilerin kaçışı, hücre kapılarındaki arızalı kilitlerden kaynaklandı,” dedi. Ancak sadece kilitlerin sorumlu tutulamayacağını belirten Hutson, “Bu kaçışta içeriden yardım alındığına dair elimizde veriler var,” ifadesini kullandı.

Üç görevli açığa alındı

Olayın ardından hapishanede çalışan üç kişi idare izne çıkarıldı. Firar sırasında mahkumların bulunduğu bölümde hiçbir görevlinin fiziksel olarak bulunmadığı, görevli sivil çalışanın ise yemek almak için poddan ayrıldığı açıklandı.

Hutson ayrıca cezaevinin acilen yenilenmesi gerektiğini belirterek yalnızca kilitlerin onarımı için 5,2 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını söyledi.

'Halk dikkatli olmalı'

New Orleans Polis Şefi Anne Kirkpatrick, bazı mağdurların güvenlik gerekçesiyle evlerinden tahliye edildiğini açıkladı. “Panik yaratmak istemiyoruz ama halk dikkatli olmalı,” dedi. Mahkumların kıyafetlerini değiştirmiş olabileceği de belirtildi.

Louisiana Valisi Jeff Landry, firarın “asla olmaması gereken bir cezaevi sistemi zaafiyeti” olduğunu söyledi. Eyalet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturmayı yürütürken, Vali Landry yargı sürecinin hızlandırılması için bazı yürütme kararları çıkaracağını belirtti.

Orleans Parish Şerifi Hutson ise firarın şeriflik seçimlerinin hemen öncesinde gerçekleşmesine dikkat çekerek, “Bu oldukça şüpheli. Bu kaçışın zamanlaması tesadüf olamaz,” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Gazete Oksijen