17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.07.2023 15:18 | Son Güncelleme: 10.07.2023 16:01

Elon Musk ve Mark Zuckerberg'in milyarder savaşı: Kim kazanıyor?

Elon Musk ve Mark Zuckerberg'in beklenen kafes dövüşü şimdilik gerçekleşmese de ikilinin arasındaki sürtüşme devam ediyor. Ancak bu kapışma ikisine de yarıyor olabilir. İki milyarderin de servetleri geçen hafta artış gösterdi. Forbes iki ismin sosyal medya platformlarını ve varlıklarını kıyasladı
Elon Musk ve Mark Zuckerberg'in milyarder savaşı: Kim kazanıyor?

Elon Musk ve Mark Zuckerberg arasında yıllardır süren ve fiziksel bir hal alabilecek olan mücadele geçen hafta da devam etti. Meta CEO'su çarşamba günü Musk'a bir darbe indirdi ve Zuckerberg'in on yıl sonra attığı ilk tweet'te birbirine benzeyen şeyler için sosyal medyada kullanılan bir Spiderman karesi paylaşarak Threads'i piyasaya sürdü. 

Musk da karşılık vermekte gecikmedi. Threads'in kullanıma sunulduğu 5 Temmuz günü Twitter'ın bir avukatı Meta'ya karşı dava açmak tehdidinde bulunarak şirketi Twitter'ın ticari sırlarını ve diğer fikri mülkiyet haklarını kötüye kullanmakla suçladı. Threads'in kullanıcı deneyimi, hashtag'lerden ve kronolojik bir akıştan kaçınmak da dahil olmak üzere birkaç önemli yönden Twitter'dan farklı ancak yine de Twitter'a çok benziyor. 

Serveti 1,2 milyar dolar arttı

Yine de Threads, 24 saat içinde aralarında milyarderlerin, pop yıldızlarının ve politikacıların da bulunduğu 30 milyondan fazla kişinin kaydolduğunu açıklayarak sağlam bir başlangıç yapmış gibi görünüyor. Threads'in lansmanına ilişkin analist iyimserliği, Zuckerberg'in çoğunlukla Meta hisselerinden gelen net servetinin geçen hafta 1,2 milyar dolar artmasına da yardımcı oldu. Forbes'un gerçek zamanlı milyarder listesine göre Meta CEO'su dünyanın en zengin 8. kişisi konumunda.

Zuckerberg'ten daha iyi bir hafta geçirdi

2 hafta önce dünyanın en zengin insanı olarak yerini geri alan Musk, Zuckerberg'den bile daha iyi bir hafta geçirdi. Elektrikli araç üreticisi Tesla'nın hisseleri yüzde 5 artarak Musk'ın net servetinde 8,2 milyar dolarlık bir artışa yol açtı. Cuma günkü piyasa kapanışında Musk'ın serveti 246 milyar dolar, Zuckerberg'in serveti ise 103 milyar dolar'a ulaştı.

İkisi de yükselişte

Kamuoyu önündeki kavgalarına rağmen, her iki teknoloji yöneticisi de bu yıl gerçekten yükselişte. Zuckerberg'in serveti daha büyük bir yüzdeyle artarken, daha zengin olan Musk dolar bazında daha fazla servet elde etti. Zuckerberg'in serveti 2023'ün başından bu yana yüzde 137'lik bir artışla 43,8 milyar dolardan 103 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde Musk'ın net serveti yüzde 68'lik bir artışla 146,5 milyar dolardan 246 milyar dolara yükseldi. İkilinin servetlerinin kaynağı olan Meta ve Tesla hisleri 2023'ün ilk yarısında S&P 500'de sırasıyla yüzde 141 ve yüzde 123 artışla en iyi performans gösteren ikinci ve üçüncü hisse senetleri oldu.

İkilinin beklenen kafes dövüşünün gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda görüşler farklı: Ultimate Fighting Championship'in başkanı Dana White planladıklarını söylerken Musk'ın biyografisini yazan Walter Isaacson maçın gerçekleşmeyeceğini belirtti. Yine de Twitter ile Threads ve net servetler bir yana, karşılaştırılacak çok şey var:

  • Zuckerberg ilk kez 2008 yılında, Facebook'u kurduktan sadece dört yıl sonra milyarder oldu. O zamanlar 23 yaşında olan Zuckerberg, Forbes 400'e 321 numaradan giriş yaparak 1,5 milyar dolarlık net servetiyle kendi kendini yetiştirmiş en genç milyarderdi. Musk, dört yıl sonra Forbes'un Milyarderler Listesi'ne 2 milyar dolar değerinde ve 634 numaradan giriş yaptı
  • Zuckerberg Forbes'un 2023 Amerika'nın en cömert bağışçıları listesinde yer alırken Musk listede yer almıyor. Musk geçen yıl Tesla hisselerini bağışladı ancak bunların gerçekten hayır kurumlarına verilip verilmediği belli değil.
  • Zuckerberg'in yaklaşık bin 500 dönümlük arazi ve Hawaii'de eski bir şeker plantasyonu da dahil olmak üzere tahmini 300 milyon dolar değerinde geniş bir gayrimenkul portföyü var. Musk ise iki yıl önce gayrimenkullerinin neredeyse tamamını satacağını söyledi.
  • Musk'ın daha fazla şirkete (Tesla, Twitter, SpaceX ve Neuralink dahil) liderlik etmesi, bazı eleştirmenlerin ve yatırımcıların dikkatinin dağıldığından endişe etmesine neden oldu. Zuckerberg ise dikkatini, yaklaşık yirmi yıl önce Harvard'daki yurdundan başlattığı Facebook'un çatı şirketi olan Meta'ya odaklamış durumda.
  • Musk, kendisini zengin eden ana şirketin daha büyük bir kısmına sahip: Dünyanın en zengin insanı, Tesla hisselerinin yaklaşık yüzde 20'sine sahipken, Zuckerberg Meta'nın yüzde 15'inden biraz daha azına sahip.
  • Musk, Kanada üzerinden ABD'ye göç etti ve 1997 yılında Pennsylvania Üniversitesi'nden mezun oldu. Bir diş hekiminin oğlu olan Zuckerberg, New York'taki Westchester County'de büyüdü. Harvard'ı ikinci sınıfta bıraktı.
  • Zuckerberg'in eşi Priscilla Chan ile üç çocuğu var. Hepsine Roma imparatorlarının isimleri verdiler. Musk'ın üç kadından üçüz ve iki ikizleri olmak üzere dokuz çocuğu var. Birinin adı X.