28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 10.10.2022 16:12 | Son Güncelleme: 10.10.2022 16:23

Elon Musk'tan Çin-Tayvan krizine öneri: Tek Çin politikasına destek işareti

Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sonlandırma önerisiyle tartışma yaratan Elon Musk, bu kez Çin-Tayvan krizinin sona ermesi için öneride bulundu. Dünyanın en zengin insanı Tayvan krizine Pekin'in Tek Çin politikasına benzer çizgide çözüm önerdi
Elon Musk'tan Çin-Tayvan krizine öneri: Tek Çin politikasına destek işareti

Geçen hafta Rusya-Ukrayna Savaşı hakkındaki önerileri ile gündem olan ve Twitter'ın satın alma anlaşması için tekrar masaya oturan Elon Musk yine çok ses getirecek açıklamalarda bulundu. Financial Times'a konuşan Musk, Tesla'nın devasa bir fabrikasının olduğu Çin'le ilgili bir soru üzerine Pekin'in Tayvan'a yönelik Tek Çin politikasına destek veren bir yorum yaptı.

'Hong Kong'dan daha fazla özerkliğe sahip olabilirler'

Musk, "Benim tavsiyem... Tayvan için makul derecede makbul bir özel idari bölge oluşturmak olacaktır ki, muhtemelen herkesi mutlu etmeyecektir" dedi. 51 yaşındaki iş insanı "Muhtemelen Hong Kong'dan daha yumuşak bir anlaşmaya sahip olabilirler, bence bu mümkün" diye konuştu.

Çin, Tayvan'a Hong Kong'dakine benzer "tek ülke, iki sistem" modeli önermiş, Tayvan tarafından bu öneri reddedilmişti.

 

'Bizim de temel ilkemiz'

Çin'in Washington Büyükelçisi Qin Gang, Tesla'nın Çin'deki aylık satışlarının rekor kırdığı dönemde gelen açıklama için "Tayvan Boğazı'nda barış çağrısı ve Tayvan için özel idari bölge kurma fikri için Elon Musk'a teşekkür etmek isterim. Aslında, Barışçı Yeniden Birleşme ve Bir Ülke-İki Sistem, Tayvan sorununu çözmek için temel ilkelerimizdir..." dedi. 

'Özgürlüğümüz satılık değil'

Tayvan'ın fiili Washington Büyükelçisi Hsiao Bi-khim ise Musk'a "Tayvan birçok ürün satıyor, ancak özgürlüğümüz ve demokrasimiz satılık değil" tepkisini verdi.  Bi-khim "Geleceğimiz için herhangi bir kalıcı öneri barışçı, baskıdan uzak ve Tayvan halkının demokratik isteklerine saygılı şekilde belirlenmelidir" dedi. 

Tesla'yı boykot çağrısı

Tayvan içindeki siyasiler de Musk'ı 'bilgi sahibi olmadan fikir beyan etmek ve Tayvan'ı aşağılamakla' suçlarken, bazıları da Tesla'yı süresiz boykot çağrısı yaptı.

Çin ve Twitter aynı sepete konur mu?

BBC'nin görüşünü aldığı Washington DC'deki Wilson Merkezi'nin jeoekonomi ve Hint-Pasifik girişimi direktörü Shihoko Goto, Musk'ın açıklamasıyla kendi iş çıkarlarını vurması ihtimalinden söz etti. Musk'ın satın almanın eşiğine geldiği Twitter'ın Çin'de yasak olduğunu hatırlatan Goto, Çin yönetimi altındaki Tayvan'da Twitter'ın faaliyet gösteremeyeceğini söyleyerek "Bu, Elon Musk adına intihara meyilli bir hareket olur" iddiasında bulundu.

 Kaynaklar: Financial Times, BBC, Sputnik