19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 19.04.2023 09:25 | Son Güncelleme: 19.04.2023 10:01

Elon Musk'tan seçim iddiası: Zuckerberg, Biden için 400 milyon dolar harcadı

Elon Musk, verdiği bir röportajda Mark Zuckerberg'in 2020 seçimlerinde Biden'ın göreve gelmesi için milyonlarca dolar bağış yaptığına dair bir iddia öne sürdü
Elon Musk'tan seçim iddiası: Zuckerberg, Biden için 400 milyon dolar harcadı

Elon Musk, teknoloji milyarderi Mark Zuckerberg'in 2020 seçimlerinde Başkan Joe Biden da dahil olmak üzere Demokratların seçilmesine yardımcı olmak için yüz milyonlarca dolar harcadığını belirterek, eski Başkan Donald Trump da gibi seçimde hile yapıldığını teorisini üç yıldır öne sürenlerin kullandığı bir iddiayı tekrarladı. Musk, Fox News'tan Tucker Carlson'a verdiği röportajda, "Anladığım kadarıyla Zuckerberg son seçimlerde sözde oy toplama kampanyası için ama aslında temelde Demokratları desteklemek için 400 milyon dolar harcadı" dedi. 

Musk, Eylül ve Ekim 2020'de Zuckerberg ve eşinin, yüz yüze oy kullanmaya yardımcı olmaya adanmış kar amacı gütmeyen kuruluşlar olan Center for Tech and Civic Life ve Center for Election Innovation & Research'e yaptığı toplam 419 milyon dolarlık bağışlara atıfta bulundu. Musk, Carlson'a "Bu size tarafsız geliyor mu?" diye sordu ve sonra Twitter'da kendi sorusuna "Hayır" diye yanıt verdi. 

Doğru olmadığı açıklanmıştı

Bu, özellikle Ekim 2021'de Zuckerberg'in Başkanlık Seçimlerinin seyrini değiştirdiğini ve bir suçlu olduğunu asılsız bir şekilde söyleyen Trump tarafından desteklenen bir iddiayı tekrarladığı anlamına geliyor. 2022'de Associated Press tarafından yapılan bir haber teyidi Zuckerberg'in seçimleri Demokratlar lehine değiştirdiği iddialarının bağlamdan yoksun olduğu ve yanlış seçim sahtekarlığı iddialarından etkilendiğini ortaya koydu. Seçim Yardım Komisyonu komisyon üyesi Benjamin Hovland, 2021 yılında Kongre önünde verdiği ifadede, Zuckerberg'in bağışının kişisel koruyucu ekipman, oy verme merkezlerinin dezenfekte edilmesi ve sosyal mesafe olasılığının sağlanması gibi temel unsurlara gittiğini söyledi. 

Meta, Forbes'un yorum talebine yanıt vermedi ancak Zuckerberg'in bir temsilcisi suçlamaları şiddetle reddetti ve 2021'de Business Insider'a Demokrat yargı bölgelerinden daha fazla Cumhuriyetçinin girişim aracılığıyla fon aldığını söyledi. 

Resmen rakip oldular

Uzun zamandır Silikon Vadisi'nde yaşayan milyarderler Musk ve Zuckerberg, Musk'ın Twitter'ı sürpriz bir şekilde satın almasının ardından geçtiğimiz Ekim ayında resmen rakip oldular. Kendisini ifade özgürlüğü savaşçısı ilan eden Musk, Twitter'ın sözde liberal eğilimini ortadan kaldırmak için çalıştı, sitenin içerik denetleme protokollerinin çoğunu kaldırdı ve Trump da dahil olmak üzere çeşitli sağcı figürlerin hesaplarını eski haline getirdi.

Zuckerberg siyasi görüşünü kamuoyuna açıklamadı ve federal seçim kayıtlarına göre 38 yaşındaki Zuckerberg Demokratlara ve Cumhuriyetçilere bağış yaptı. Ekim 2020'de yaptığı bir paylaşımda Zuckerberg, dokuz rakamlı bağışlarını körükleyen partizan suçlamalarının yanlış olduğunu söyledi. Chan ve Zuckerberg'in bir sözcüsü geçtiğimiz Nisan ayında New York Times'a yaptığı açıklamada, çiftin bağışları tekrarlamayacağını belirterek, bunu pandeminin en yoğun olduğu dönemde Amerikalıların oy kullanabilmesini sağlamaya yardımcı olmak için tek seferlik bir hediye olarak nitelendirdi. Forbes'un hesaplamalarına göre Musk, 189 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 2. insanıyken Musk da 78 milyar dolar ile dünyanın en zengin 15. insanı.