29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.04.2023 09:06 | Son Güncelleme: 18.04.2023 09:23

Musk, Twitter'ı pahalıya aldığını kabul etti: Finansal açıdan kötü bir karardı

Elon Musk verdiği bir röportajda Twitter'ı 44 milyar dolara satın almasının finansal açıdan akıllıca olmadığını söyledi. Dünyanın en zengin ikinci insanı, platformun değerinin iki katını ödediğini kabul etti
Musk, Twitter'ı pahalıya aldığını kabul etti: Finansal açıdan kötü bir karardı

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Pazartesi gecesi Fox News sunucusu Tucker Carlson'a verdiği röportajda Twitter'ı satın almasının, en azından şu an için kötü bir finansal karar olduğunu söyledi. Musk, şirketi almak için zamanlamasının berbat olduğunu belirterek, "Bunun finansal açıdan akıllıca bir karar olup olmadığını ileride göreceğiz, şimdi değil" dedi. 

"Pişman değilim"

Milyarder, Twitter'ın satın alma fiyatının sadece yarısı kadar bir değere sahip olduğunu söyledi ki bu da geçen ay şirkete yaklaşık 20 milyar dolar değer biçen bir iç yazışmayı doğrular nitelikteydi. Mali eleştirisine rağmen Musk, Twitter'ı satın almaktan pişmanlık duymadığını çünkü bazı şeylerin paha biçilemez olduğunu ifade ederek, Twitter'ı ifade özgürlüğü için çevrimiçi bir cennet haline getirme hedefini yineledi. 

Musk, Twitter'ın mali sağlığı konusunda son derece karışık sinyaller gönderdi. Sadece geçen yılın Kasım ayında tek bir hafta içinde, bir yatırım konferansında Twitter'ın dünyanın en değerli şirketi haline gelebileceğini açıkça öngörürken, özel olarak çalışanlarına şirketin abonelik tabanlı gelirde önemli bir artış olmadan iflas yolunda olduğunu söyledi. Musk ayrıca şirketin reklamveren krizi yaşadığını da belirtti. Musk geçen hafta Twitter'ın kapsamlı işten çıkarmalar ve bazı reklam gelirlerinin geri dönmesi nedeniyle kabaca başa baş bir noktada olduğunu ve önümüzdeki çeyrekte pozitif bir nakit akışına sahip olması gerektiğini iddia etti.

Sektör değer kaybetti

Ancak Musk şirketi özelleştirdiğinden beri gerçek mali durumu artık bilinmiyor. Musk ayrıca Twitter'ı satın alma teklifini teknoloji şirketleri için tarihi bir gerileme döneminin ortasında yaptı. Nasdaq 100 Teknoloji Sektörü, Musk'ın Nisan 2022'de teklifini yaptığı zaman ile Ekim ayında anlaşmanın kapanmasından kısa bir süre önce değerinin yaklaşık yüzde 30'unu kaybetti. Musk bu süre zarfında anlaşmayı iptal ettirmek için çok sayıda yasal girişimde bulundu, ancak şirketi satın almaya zorlamak için açılan dava öncesinde pes etti. 

Musk defalarca platformun Twitter Blue hizmeti aracılığıyla önemli sayıda abone kazanmanın gelecekteki mali istikrarı için çok önemli olduğunu söyledi. Ancak Mashable, geçtiğimiz ay Twitter'ın yalnızca 475 bin ödeme yapan abonesi olduğunu tahmin etti. Bu da günlük aktif kullanıcılarının yüzde 0,2'sinden daha az. Forbes'un tahminine göre Musk'ın şu anki net serveti 189,2 milyar dolar. Twitter CEO'su, 236,6 milyar dolarlık tahmini net servete sahip olan Fransız lüks marka kralı Bernard Arnault'nun ardından dünyanın en zengin ikinci kişisi konumunda.