28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.03.2023 19:48 | Son Güncelleme: 26.03.2023 20:21

Emmanuel Macron emeklilik yaşını yükselttikten sonra oy kaybetmeye başladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik yaşını yükseltme kararı oy kaybına neden oldu. Ülkede yapılan yen bir ankete göre Fransa'nın aşırı sağcı partisi, Macron karşısında daha önce görülmemiş bir şekilde yükselişe geçti
Emmanuel Macron emeklilik yaşını yükselttikten sonra oy kaybetmeye başladı

Uluslararası bir anket ve pazar araştırması firması Ifop'un yaptığı bir ankete göre Fransa'nın aşırı sağcı partisi olan Ulusal Birlik Partisi, ülkenin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik yaşını yükseltme kararından duyulan hoşnutsuzluktan en fazla yararlanan parti oldu.

20-21 Mart tarihlerinde internet üzerinden görüşme sağlanan bin 94 yetişkinin yüzde 26'sı kısa süre içinde parlamento seçimlerinin yapılması halinde Marine Le Pen'in aşırı sağcı partisi Ulusal Birlik Partisi adaylarını destekleyeceklerini söyledi. Bu oran, popüler olmayan emeklilik reformuna karşı düzenlenen bir dizi grev ve protestodan önce, kasım ayında yapılan bir önceki anketten 5 puan daha yüksek. Sol ve yeşil partilerden oluşan Nupes ittifakından siyasetçilerin ise Macron'un reformuna karşı güçlü bir seferberlik başlatmalarına rağmen kasım ayına göre sadece 1 puanlık bir artışla yüzde 26 oy alması bekleniyor.

Ifop başkanı Frederic Dabi verdiği röportajda "Buradan çıkarılacak en önemli ders Ulusal Birlik Partisi'nin önde olması. Bu daha önce duyulmamış bir şey. Sadece yüzde 13 oy aldığı üst düzey yöneticiler dışında zayıf olduğu neredeyse hiçbir kategori kalmadı" ifadelerini kullandı.

Bloomberg’ün haberine göre anket, gençlerin Nupes'e ve daha az oranda da aşırı sağa yöneldiğini gösterdi. Yaşları 35'in altında olanların sadece yüzde 12'si Macron'u destekleyeceğini söylerken, 65 yaş ve üzeri Macron destekçilerinin oranı yüzde 31 olarak görüldü.

Ne olmuştu?

Emeklilik yaşının iki yıl artırılarak 64'e yükseltilmesini de içeren emeklilik reformuna karşı ocak ayının ortasından bu yana milyonlarca kişi ülke çapında grev ve yürüyüşlere katıldı. Macron kararlı bir duruş sergiledi ve geçen hafta değişikliklerin sistemi korumak için gerekli olduğu konusunda bir kez daha ısrar etti.

Büyük şehirlerde çevik kuvvet polisiyle çıkan çatışmalar, çoğu zaman kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanılmasına yol açtı. Çöp toplayıcılarının greve gitmesi nedeniyle Paris sokaklarında binlerce ton çöp yığıldı ve bazı çöp bidonları ateşe verildi.

Dün Fransa'nın batısında tarım sektörüne yönelik büyük su rezervuarlarının inşasına karşı düzenlenen izinsiz protesto gösterileri sırasında güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda onlarca kişi yaralandı. Hükümet sözcüsü Olivier Veran verdiği bir röportajda protestocuların öfkeli olduğunu kabul etti ve seslerinin duyulması gerektiğini söyledi. Veran, "Birçoğu emeklilik reformuna karşı gösteri yaparken, diğerleri de satın alma güçleri için ya da kamu hizmetlerine erişimde zorlandıkları için bunu yapıyor" dedi.