08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.05.2023 16:08 | Son Güncelleme: 22.05.2023 17:49

Eşi para kaybettirdi: Rishi Sunak'ın serveti günde 500 bin Sterlin'den fazla azaldı

Sunday Times'ın zenginler listesine göre milyarder İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın aile serveti 200 milyon sterlin azaldı. Bunun nedeni ise Sunak'ın eşi Akshata Murty'nin hisse sahibi olduğu Infosys'in değerindeki düşüş. Bu durum çiftin servetinde belirgin bir azalmaya neden oldu
Eşi para kaybettirdi: Rishi Sunak'ın serveti günde 500 bin Sterlin'den fazla azaldı

Eski bir hedge fon yöneticisi ve İngiltere'nin gelmiş geçmiş en zengin başbakanı olarak tanınan Rishi Sunak ve eşi Akshata Murty'nin Sunday Times'ın son zenginler listesindeki tahmini serveti 529 milyon Sterlin. 2022'de bu rakam 730 milyon Sterlindi.

Murty, milyarder babası tarafından kurulan 64 milyar dolarlık Hint bilişim firması Infosys'te küçük bir hisseye sahip. Bu hissenin değeri düşerek çiftin servetindeki düşüşü tetikledi. Murty şirketin yüzde 1'inden biraz daha azına sahip. Yatırımcıların Hindistan teknoloji sektörünün geleceğine ilişkin endişeleri nedeniyle şirketin hisseleri geçen yıl değerinin yaklaşık beşte birini kaybetti. Çift, Sunday Times'ın zenginler listesine ilk kez geçen yıl, Sunak'ın Boris Johnson hükümetinde şansölye olduğu dönemde girerek, 1989'daki başlangıcından bu yana yıllık sıralamada yer alan ilk ön saflardaki politikacı oldu.

Rishi Sunak'ın serveti bir yılda 200 milyon sterlin günde ise 500 bin sterlinden fazla azaldı

Ağustos ayındaki muhafazakar liderlik yarışması sırasında, kraliçeden daha zengin olduğu göz önüne alındığında, hayat pahalılığı krizi sırasında halkla nasıl ilişki kurabileceği sorulduğunda Sunak, insanların servetini kendisine karşı kullanmaması gerektiğini söyledi. Sunak Darlington'daki bir liderlik etkinliğinde "Bence ülkemizde insanları banka hesaplarına göre değil, karakterlerine ve eylemlerine göre değerlendiriyoruz ve evet, şu anda içinde bulunduğum durumda olduğum için gerçekten şanslıyım ama ben böyle doğmadım" dedi

"Liste süper zenginler için altın dönemin bittiğini gösteriyor"

Listenin editörü Robert Watts konuyla ilgili "Sunday Times'ın bu yılki zenginler listesi süper zenginler için altın dönemin sona erdiğini gösteriyor. Son 14 yılda ilk kez Birleşik Krallık'taki milyarderlerin sayısının düştüğünü görüyoruz. İki yıl önce, Brexit ve pandemi etrafındaki siyasi istikrarsızlık sırasında kontrolsüz bir şekilde devam eden zenginlerin servetlerindeki tedirgin edici patlamayla ilgili endişelerimizi dile getirmiştik. Bu bir çöküş değil, ancak geçtiğimiz yıl büyük meblağlar kaybeden tanınmış isimler var. Teknoloji balonunun patlaması, en düşük faiz oranlarının sona ermesi ve bankacılık sektörünü saran tedirginlik bu kayıplara neden oldu. Süper zenginler bir boşlukta var olmazlar. Birçok küçük yatırımcı, aşırı şişirilmiş bazı borsa dalgalanmalarında para kaybetti. Birçok insan da onların işletmeleri için çalışıyor. Milyarderlerin mali kayıpları hepimizi etkileyebilir" dedi.