19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.07.2023 04:41 | Son Güncelleme: 21.07.2023 04:41

Evrim bizi bu felaketten kurtaramayacak

Çevre ve enerji yazarı Jeff Goodell’ın yeni kitabı, bilimsel ve önlem almazsak kaçınılmaz bir felaket senaryosu sunuyor: Gezegen insanların yaşayamayacağı kadar sıcak olacak. Kitaptan bazı bölümleri Time dergisi için derleyen Goodell’a göre insanın adaptasyon hızı iklim değişikliğine yetişemez
Avrupa’da boğucu sıcaklar turizm sezonunun en yoğun günlerine rastladı. En çok etkilenenler başta İtalya, İspanya ve Yunanistan olmak üzere Akdeniz ülkeleri oldu. Sıcak dalgasının yıl boyu sürmesi bekleniyor (Fotoğraf: Getty Images)
Avrupa’da boğucu sıcaklar turizm sezonunun en yoğun günlerine rastladı. En çok etkilenenler başta İtalya, İspanya ve Yunanistan olmak üzere Akdeniz ülkeleri oldu. Sıcak dalgasının yıl boyu sürmesi bekleniyor (Fotoğraf: Getty Images)

Dünya en son 125 bin yıl önce bu kadar sıcaktı ve o dönemde bugünkü insan uygarlığından eser yoktu. Artık kabul edelim, aşırı sıcak gezegenimiz üzerindeki geniş alanları insan yaşamı için uygunsuz hale getiriyor. Yakın tarihli bir araştırma, önümüzdeki 50 yıl içinde 1 ila 3 milyar insanın son 6 bin yılda medeniyetin ortaya çıkmasına olanak tanıyan iklim koşullarının dışında kalacağını öngörüyor.

Hızla temiz enerjiye geçsek bile dünya nüfusunun yarısı 2100 yılına kadar ölümcül ısı ve neme maruz kalacak. Başka bir çalışmaya göre dünyanın bazı bölgelerinde sıcaklıklar en zinde insanların bile dışarıda birkaç saat zaman geçirmeye dayanamayıp öleceği seviyeye çıkacak.

Dünyadaki yaşam hassas bir şekilde kalibre edilmiş bir makine gibidir. Sıcak hava hücrelerin işleyişini, proteinlerin ortaya çıkışını, moleküllerin hareketlerini değiştirerek aslında bu makineyi bozuyor.
Evet, biz insanlar hızla değişen dünyaya uyum sağlamak için muazzam bir kapasiteye sahip, olağanüstü yaratıklarız. Ancak aşırı sıcakların tehlikesini anlamak için geçmişte sıcakla nasıl baş ettiğimize bakmak gerek.

Atalarımız vücutlarımızın ısınması ve soğumasının akıllıca yollarını geliştirerek rakipleri karşısında evrimsel bir üstünlük sağlamıştı. Bundan 14 milyar yıl önce evren çok sıcak ve yoğun bir külçe haline sıkıştırılmıştı. Bu külçe zamanla soğudu. Yıldızları, gezegenleri ve bizi oluşturan kümelere bölündü.

En yaygın kabul gören teoriye göre yaşam da muhtemelen ilk 100 milyon yıl içinde, yani dünya oluştuktan kısa bir süre sonra okyanusun üzerinde yükselen volkanların çevresinde başladı.