27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.08.2022 15:44 | Son Güncelleme: 09.08.2022 21:20

FBI soruşturması Trump'ın 2024 seçimlerine katılma hayallerini suya düşürebilir

FBI'ın evinde arama yaptığı Donald Trump hakkında, resmi dosyaları yasadışı şekilde aldığı iddiasıyla soruşturma açıldı. Trump suçlu bulunursa hükümet görevlerinde çalışamayacak başka bir deyişle 2024 seçimlerine adaylığı ve başkanlık planları suya düşecek
FBI soruşturması Trump'ın 2024 seçimlerine katılma hayallerini suya düşürebilir

ABD eski Başkanı Donald Trump geçen ay 2024 seçimlerinde aday olabileceğini söyledi fakat adaylığını Kasım’daki kongre ara seçiminin öncesinde mi yoksa sonrasında mı duyuracağına karar vermediğini açıkladı. Ancak Trump’ın 2024 seçimleriyle ilgili hayalleri bugün gerçekleşen FBI baskını ile tehlikeye girdi. Baskının arkasında ise Trump'ın gizli belgelere el koyduğu iddiaları var.

Beyaz Saray'a dönmesi yasal olarak engellenebilir 

FBI, Donald Trump’ın Florida’daki Mar-a-Lago malikanesine düzenlediği baskının gerekçesini resmi kayıtların çıkarılmasını yasaklayan ceza kanununu ihlal olarak duyurdu. Bu kanunu ihlal etmenin cezası ise herhangi bir federal yönetim pozisyonundan men edilmeyi içeriyor. Yani Trump suçlu bulunursa değil Beyaz Saray’a dönme, aday olma ihtimali bile bitiyor. 

"Hükümet görevinde çalışmaktan diskalifiye olacaktır”

Bahsi geçen yasaya göre (Amerika Birleşik Devletleri Yasası’nın 18. Başlığının 2071. Bölümü) herhangi biri, gözetimi altında olan devlet belgelerini veya kayıtlarını kasten ve yasa dışı bir şekilde gizler; kaldırır, değiştirir, bozar, tahrif eder veya yok ederse yaptığı suç haline geliyor. Hüküm giydiği takdirde ise sanık para cezasına ya da üç seneye kadar hapis cezasına çarptırılıyor. Aynı zamanda yasaya göre, eğer davalı bir federal yönetim pozisyonunda çalışıyorsa, görevini terk etmek zorunda ve Amerika Birleşik Devletleri'nde herhangi bir hükümet görevinde çalışma şansını kaybediyor. 

"Cezai soruşturmanın hedefi"

ABD’nin eski Başsavcısı Neal Katyal, “Bugün evinde yapılan arama muhtemelen Trump’ın Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen bir cezai soruşturmanın hedefi olduğunu gösterir” dedi. Aynı zamanda Katyal MSNBC’nin The Last Word’üne verdiği röportajda avukatlarının Trump’a ailesine “Hapis cezası alabilirim” demesini öğütlemelerini söyledi. 

Kötü kullanılan devlet belgeleri üzerine yürütülen kongre soruşturmasına lideri Meclis Gözetim Komitesi Başkanı Carolyn Maloney, Trump’a karşı atılan iddialar hakkında konuştu. The Guardian'ın haberine göre Maloney ifadesinde “Amerika’nın ulusal güvenliğini korumak başkanların kutsal görevi ve eski Başkan Donald Trump’ın gizli bilgileri kötü idare ederek ülkemizin güvenliğini riske attığı iddiaları yapılabilecek en dikkatli incelemeyi gerektiriyor” dedi.