29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 05.04.2023 12:21 | Son Güncelleme: 05.04.2023 15:31

Finlandiya Başbakanı Marin parti liderliğinden istifa edecek

Finlandiya'da görev süresi sona erecek olan Başbakan Sanna Marin, partisinin genel seçimlerde üçüncü sıraya gerilemesinin ardından Sosyal Demokrat Parti liderliğinden istifa edeceğini duyurdu
Finlandiya Başbakanı Marin parti liderliğinden istifa edecek

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında kariyerine milletvekili olarak devam edeceğini ifade etti. Eylülde yapılacak parti kongresinde Sosyal Demokrat Parti liderliğinden ayrılacağını belirten Marin, "Seçim sonucu böyle olunca kendi hayatımda yeni bir sayfa açma fırsatı bulduğumu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Finlandiya genel seçimleri

Finlandiya'da genel seçimleri muhafazakar Ulusal Koalisyon Partisi yüzde 20,8 ile önde tamamlarken, Gerçek Finler Partisi yüzde 20,1 ve Marin'in liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti yüzde 19,9 oy aldı. Buna göre, 200 sandalyeli Finlandiya parlamentosunda Ulusal Koalisyon Partisi 48, Gerçek Finler Partisi 46, Sosyal Demokrat Parti 43, Merkez Parti 23, Yeşil Birliği 13 ve Sol İttifak 11 vekille temsil edilecek. İsveç Halk Partisi'nin ise 9 milletvekili çıkarması bekleniyor. Kalan sandalyeler ise Merkez Parti, Movement Now partileri ile bağımsız adaylar arasında paylaşıldı.

2019 seçimlerini ilk üç sırada tamamlayan partiler sırasıyla Sosyal Demokrat Parti, Gerçek Finler Partisi ve Ulusal Koalisyon Partisi olmuştu

Finlandiya'da seçimleri lider tamamlayan parti, hükümeti kurmak için önceliğe sahip. Ülkeyi yönetmek için de 200 sandalyeli parlamentoda 100'den fazla vekille bir koalisyon oluşması gerekiyor.

 

 

Kaynak: AA