29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.10.2023 14:00 | Son Güncelleme: 25.10.2023 15:01

Forbes Trump’ın mahkeme belgelerini inceledi: Gerçekten dolandırıcılık yaptı mı?

Deutsche Bank, Trump’ın gelirlerine ilişkin mali kurumlara verdiği bilgilerin yanlış ve tutarsız olduğunu iddia ediyor. Trump Organization’ın hukuk sorumlusu ise, iki kurumda farklı hesaplamaların kullanıldığını savundu. Yine de kamuya sunulan özel belgelerde sayıların gerçekçi olmadığı söyleniyor
Forbes Trump’ın mahkeme belgelerini inceledi: Gerçekten dolandırıcılık yaptı mı?

Deutsche Bank, Trump’ın gelirlerinde mali kurumlara verdiği belgeler arasında tutarsızlık olduğunu ve bankaya gerçek rakamları sunmadığını iddia ediyor. Trump Organization’ın hukuk sorumlusu ise, iki kurumda farklı hesaplamaların kullanıldığını savundu. Yine de bankaya göre bu sayılar mümkün değil.

Almanya merkezli Deutsche Bank, Donald Trump'ın bir mülkten elde ettiği karın, gelir tablosunda listelenen miktarın neredeyse üç katı olduğunu ileri sürüyor. Bu tutarsızlık bir muhasebe tutarsızlığı mı yoksa daha kötü bir şeyi mi yansıtıyor?

Mali kurumlara yanlış bilgi veriyor iddiası

Donald Trump, mali kurumlara ne kadar parası olduğu konusunda yıllardır yanlış bilgi verdiği iddiasıyla New York'ta yargılanıyor, ancak dolandırıcılık yaptığına dair suçlama bununla bitmeyebilir. Davanın bir parçası olarak, aralarında Trump Organization'ın Miami'deki golf tesisi ve Washington D.C.'deki otelin karlılığı konusunda kredi veren kişiyi aldatmış olabileceği sorusunu gündeme getiren Deutsche Bank raporu da dahil olmak üzere çok sayıda özel belge artık kamuya açıklanıyor.

Belgelerde tutarsız sayılar

Trump'ın işletmesi mali bilgileri aralarında Deutsche Bank, yerel yetkililer ve bir muhasebe firmasının da bulunduğu çok sayıda kuruluşa sundu. Vergi makamlarından ve Deutsche Bank'tan gelen ve golf tesisi olan Trump National Doral'ın Miami'deki performansını detaylandıran belgeler, 2015'te 92 milyon dolar gelir ve 14 milyon dolar net işletme kazancı gibi kurumlar arasında örtüşen rakamlar gösteriyor. Lakin bir sonraki yıl rakamlar biraz değişiyor; Deutsche Bank 86 milyon dolar gelir gösterirken vergi belgelerinde 88 milyon dolar olarak kaydedildiği ortaya çıkıyor. Bunun yanında, iki sayı kümesinde net işletme geliri yaklaşık 12 milyon dolar olarak sıralandı. 

Daha sonra 2017'de ilginç bir veri açığa çıkıyor. Hem vergi hem de banka belgeleri gelirde keskin bir düşüş göstererek 75 milyon dolara düştüğünü kaydetti. Vergi belgeleri bunun sonucunda net işletme gelirinin 4 milyon dolara düştüğünü belirtirken; birinci sınıf hizmetle övünen bir tatil beldesinde maliyetleri düşürmenin zor olduğu göz önüne alındığında bu oldukça mantıklı bir düşüş. Ancak Deutsche Bank raporu, Trump Organization'ın net işletme gelirini bir şekilde 13 milyon dolara çıkardığını söylüyor.

İki kurumda kullanılan hesaplamalar farklı mı?

Trump Organization'ın baş hukuk sorumlusu Alan Garten, Forbes'a verdiği demeçte, iki net işletme geliri rakamının, aynı mali şartları kullanmasına ve aynı dönemleri kapsamasına rağmen, farklı hesaplamalardan geldiğini söyledi. Vergi rakamlarının Deutsche Bank hesaplamasının dışında bırakılan değer kaybı, faiz ve bir defaya mahsus olağanüstü harcamalar gibi maliyetleri içerdiğini iddia ederek, Garten "Elmaları portakallarla karşılaştırıyorsunuz" dedi. Ancak rakamların neden 2015 ve 2016'da nispeten tutarlı olduğunu ama ertesi yıl aniden değiştiğini açıklamadı.

Tüm bunları açığa kavuşturmak göründüğü gibi kolay değil. Bunun nedeni, uzun süredir mali işler müdürü olarak yeminli mali müşavir olmayan Trump Organization’ın ilginç muhasebe uygulamalarına sahip gibi görünmesi. Yerel yetkililere sunduğu rakamlar, aslında faiz giderlerini hariç tutması gereken net işletme gelirinin, bunları içerdiğini gösteriyor. Deutsche Bank'ın kredi raporunda listelenen net işletme gelirinin, en azından 2015 yılında vergi ve Deutsche rakamlarının aynı olduğu ve faiz giderlerini de içerdiği görülüyor.

Rakamlara ilişkin daha fazla açıklamada bulunmadı

Belki de Trump Organization, 2017'de 3,5 milyon dolarlık faiz giderlerini kesti ve buna ek olarak kasırga harcamalarından da 1,8 milyon dolarlık ek kesinti yaptı. Bu, net işletme gelirini 4,3 milyon dolardan büyük bir adımla 9,6 milyon dolara çıkarabilir gözükse bile, yine de Deutsche Bankası’nın raporunda görünen 13 milyon doların altında kalıyor. Buna ilaveten, rakamlarla ilgili daha fazla açıklama yapılması istendiğinde ise Garten hiçbir açıklama yapmadı.

Net işletme geliri gibi rakamlarla oynamak büyük bir mesele. Doral'a karşı 125 milyon dolarlık borcu bulunan Deutsche Bank, borç çevirme kapasite oranı adı verilen bir hesaplamaya özellikle dikkat ediyordu. Çıkan rakam, bir mülkün borç giderlerine göre ne kadar nakit harcadığını ölçer. Sorun Deutsche Bank için o kadar önemliydi ki, rapordaki borç özetinde banka, Trump'ın şirketi için tek bir mali taahhüt ekledi: Borçlu, 1,65'e eşit veya bu orandan daha yüksek bir borç çevirme kapasite oranını sürdürecek.

Hukuka aykırılık oluşturabilir

Eğer 2017'deki net işletme geliri, Deutsche'nin inandığı gibi 13 milyon dolar olsaydı, Trump 1,65 eşiğini kolaylıkla aşabilirdi. Ancak gerçek net işletme geliri vergi belgelerinde belirtilen rakam olan 4,3 milyon dolar olsaydı, oran tahmini olarak 1,13'e düşerdi ve bu da anlaşmayı ihlal ederdi. Raporda yer alan ayrı bir not böyle bir düşüşün, temerrüt diye adlandırılan hukuka aykırı bir borçlanmayı da tetikleyebileceğini belirtiyor. 

Zaten, Trump Organization'ın kârlılık rakamlarına ilişkin sorular Miami'deki golf tesisiyle sınırlı değil. Deutsche Bank'ın raporu, Washington D.C.'deki Trump otelinin net işletme gelirinin 2017'de 7,6 milyon dolar olarak ölçtüğünü söyledi. Ancak, Trump'ın muhasebe firmasının denetlediği ve House Committee on Oversight and Reform’un daha sonra yayınladığı 31 Ağustos 2017 ve 2018’de sona eren dönemi kapsayan beyanlar karın sıfıra yakın olduğunu gösteriyor.

Şirketin baş hukuk sorumlusu Alan Garten, eski postane olarak da bilinen D.C. oteliyle ilgili soruları yanıtlarken kendisini tekrarladı. Garten, "OPO'da da aynı sorun var” diyerek Deutsche belgelerinin, değer kaybı, faiz ve tekrarlanmayan veya olağanüstü giderleri hariç tutması nedeniyle daha yüksek net işletme geliri gösterdiğini tekrar öne sürdü.

Karşılaştırma yapmak zor

Bununla beraber, muhasebe belgelerindeki sayılardan bu kalemler çıkarıldıktan sonra bile otelin 31 Ağustos 2017'de sona eren yıl için 2,3 milyon dolar zarar gösterdiği görülüyor. Sonraki 12 ay boyunca ise muhasebe belgeleri sadece 900 bin dolar kâr gösteriyor. Yine de muhasebe tabloları bir mali yıla ait sonuçları gösterdiğinden ve Deutsche belgeleri bir takvim yılına ait rakamları belirttiğinden, düzgün bir karşılaştırma yapmak zor. Ancak otelin 2017'ye giren iki mali yılda bu kadar kötü performans göstermesine rağmen 2017 takvim yılında bu kadar iyi performans göstermesi pek mümkün görünmüyor.

Trump’ın DC mülkündeki tutarsızlıklar, Trump Organization'ın otele 170 milyon dolar kredi veren Deutsche Bank ile yaptığı mali anlaşmaları ihlal edip etmediği konusunda daha fazla soru gündeme getiriyor. Deutsche'un raporuna göre Trump Organization, otelde borç çevirme kapasite oranını 1,15 seviyesinde tutmak zorunda kaldı. Gerçek net işletme geliri, Deutsche Bank'ın mülkün kazandığına inandığı rakam olan 7,6 milyon dolar olsaydı, sorunu tamamiyle olmasa da bir süreliğine ortadan kaldırabilirdi. Bu, Trump'ın konumundaki birinin neden rakamları mümkün olduğunca yüksek göstermek istediğini açıklamaya yardımcı olabilir.